Energy Academy beste nieuwe gebouw van Groningen

Nieuws

Energy Academy beste nieuwe gebouw van Groningen

Door: Petra Starink | 03-07-2017

Tijdens de Grote Groninger Gebouwenenquête is de Energy Academy Europe een ontwerp van De Unie Architecten en Broekbakema op de Zernikecampus uitgeroepen tot het beste nieuwe gebouw van Groningen. Dat vinden zowel de vakjury als het publiek. De prijs werd vrijdag 30 juni uitgereikt. Op die dag ging ook de Dag van de Architectuur Groningen van start.

Vakjury

De tweede prijs van de vakjury ging naar het Proton Therapy Center Groningen, ontworpen door AAS architecten in opdracht van PTCG / Proton International. Een derde plek was er voor Vapiano, ontworpen door Vector-i, in opdracht van de gemeente Groningen.

Publieksprijs

Ook van publiek ontving Vapiano een derde prijs. De tweede prijs ging naar de Stadsvilla’s en appartementen aan de Oosterhamrikade, ontworpen door Zofa in opdracht van Nijhuis Noord in samenwerking met KUUB.

Gouden Kiezels

Verder waren er Gouden Kiezels voor een optopping Utopia door AAS architecten in opdracht van Groninger Panden en een dakopbouw Kijk in ’t Jatstraat van Tonnis Bouman

Kansen openbare ruimte

De vakjury was kritisch over de kwaliteit van de Groninger architectuur. “Op veel plekken zijn kansen blijven liggen, hebben opdrachtgevers hun rol eenzijdig ingevuld of laat de aansluiting op de openbare ruimte te wensen over.” De jury verbaasde zich ook over de omgang met parkeren. “Wie is er nou eigenlijk de baas in Groningen? De auto of de bewoner? De jury was gelukkig ook enthousiast ook over de projecten. Groningen is nog altijd een architectuurstad. Het blijft wel zaak om de kansen van een groeiende stad te grijpen. Architecten, opdrachtgevers, gemeente, bouwers moeten elkaar aanspreken, kritisch zijn en complimenten uitdelen.

De Dag van de Architectuur Groningen wordt jaarlijks georganiseerd door de Stichting DAG en Platform GRAS.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.