Gevel met algen wekt energie op

Nieuws

Gevel met algen wekt energie op

Door: Margriet Brus | 05-12-2012

Een gevel met algen die biomassa en biogas produceert. Met dat idee staan Colt International uit Cuijk, Arup en het Duitse Strategic Science Consult op de Internationale Bouwbeurs 2013 in Hamburg.

Bioadaptieve façade

De ‘bioadaptieve façade’ werkt als volgt: de glaspanelen van een gebouw worden gevuld met microalgen. Deze algen groeien onder de juiste omstandigheden in de zon uitstekend, ze delen zichzelf tot wel één keer per dag. Door middel van fotosynthese wordt het licht door de algen geabsorbeerd. Als hier dan nog CO2 en de juiste voedingstoffen aan worden toegevoegd is dat de ideale mix voor de aanmaak van biomassa.

Ideale zonwering

Meer zonlicht op de glaspanelen met algen zorgt voor een snellere groei. Ze vormen hierdoor een ideaal zonweringsysteem. Hierbij geldt: meer zonlicht, meer algen, meer fotosynthese en dus meer schaduwwerking. Een deel van de biomassa wordt omgezet in biogas. Met behulp van een wisselaar kan de thermische warmte van de vloeistof in het systeem direct gebruikt of opgeslagen worden. Deze duurzame energie wordt dan gebruikt om een gebouw in haar energiebehoefte te voorzien.

Op de Internationale Bouwbeurs 2013 in Hamburg wordt het eerste echte algenhuis getoond dat met deze techniek is uitgerust. Het gebouw in Hamburg is een pilot project waarin de volle potentie van deze nieuwe technologie te zien is.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.