Eerste duurzaamheidskeurmerk voor nieuwbouw

Eerste duurzaamheidskeurmerk voor nieuwbouw

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 10-09-2009

BREEAM-NL Nieuwbouw is het is het eerste – voor de Nederlandse markt geldende – duurzaamheidskeurmerk voor nieuwbouw dat internationaal meetelt. Volgens de Dutch Green Building Council (DGBC) maakt het beoordelingssysteem duurzame gebouwen zichtbaar in de markt. De DGBC hoopt volgende maand al de eerste certificaten uit te reiken. BREEAM staat voor Building Research Establishment Environmental Assessment Method.

“Gebouwen met het keurmerk staan vanaf nu garant voor een hogere return on investment dan niet-duurzame gebouwen”, aldus DGBC-bestuursvoorzitter Jaap Gillis (Redevco). “Het BREEAM-NL Nieuwbouwkeurmerk wordt een kenmerk van nieuwe gebouwen die de Nederlandse nationale regelgeving op het gebied van Duurzaamheid overstijgt. Publieke en private partijen die meer doen dan wettelijk is voorgeschreven, kunnen zich met BREEAM-NL Nieuwbouw onderscheiden van partijen die slechts de algemeen aanvaarde regelgeving als basis gebruiken.”

Verbertering
Het beoordelingssysteem dat nu is gelanceerd heeft de aanduiding Versie 1.0 meekregen. BREEAM-NL Nieuwbouw zal continu verbeteren. Gillis: “De BREEAM-eisen moet sowieso blijven aansluiten op het Bouwbesluit, dat steeds strengere eisen bevat. Het is immers de bedoeling dat BREEAM-NL gebouwen beloont die de duurzaamheidseisen van de overheid overstijgen.”

Ervaringen met Versie 1.0 worden gebruikt voor Versie 2.0, die naar verwachting in de loop van 2010 verschijnt. De DGBC nodigt participanten en aangesloten Experts en Assessoren dan ook uit om te reageren: “Wij staan open voor alle positieve én negatieve reacties.”

Bestaande bouw
Naast dit keurmerk werkt de DGBC inmiddels ook aan een keurmerk voor bestaande gebouwen: BREEAM-NL Bestaande Bouw, en één voor de beoordeling van (her)ontwikkelingsgebieden: BREEAM-NL Gebied.

Verder maakt de organisatie veel werk van de bevordering van aandacht voor Duurzaamheid in het onderwijs, waarbij ze nauw samenwerkt met verschillende universiteiten en hogescholen. En achter de schermen vindt er veel plaats rondom de harmonisatie van oudere beoordelingssystemen voor de duurzaamheid van gebouwen met BREEAM-NL.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.