Eerste energie-leverende school van RAU

Eerste energie-leverende school van RAU

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 16-04-2009

Architectenbureau RAU tekende voor het ontwerp van de eerste CO2-neutrale school van Nederland, die ook nog energie gaat opleveren. Het gaat om de nieuwbouw van het Christiaan Huygens College in Eindhoven. Architect Thomas Rau: “Het gebouw is zo de standaard voor de school van morgen.”

Mede dankzij de toepassing van het Energiedak levert het door RAU ontworpen gebouw meer warmte-energie op dan de school zelf nodig heeft. Dit overschot aan warmte wordt voor de verwarming van de naastliggende sporthal en woningen gebruikt. De totale gezamenlijke besparingen aan energiekosten voor de drie gebouwen bedragen 130.000 euro per jaar.

Compact
Het nieuwe gebouw voor het Christiaan Huygens College is compact van volume om zo het geveloppervlak, en daarmee de mogelijkheid tot opwarming in de zomer en warmteverlies in de winter, zo gering mogelijk te houden.

“Daardoor komt het Energiedak pas helemaal tot zijn recht”, zegt Thomas Rau. Tegelijkertijd kan door goed geïsoleerde raamvlakken veel daglicht naar binnen treden zonder het gebouw op te warmen.

Energiedak
Het Energiedak is door Schiebroek Dakbedekkingen in samenwerking met Volantis en de TU Eindhoven ontwikkeld. Het is een thermisch systeem, waarbij de zonnecollector bestaat uit een buizenregister met warmte wisselaar dat onzichtbaar is opgenomen in het isolatie materiaal van de dakconstructie. Daarover heen ligt een kunststof dakbedekking met daarin geïntegreerd, een laag elektriciteit opwekkende pv cellen.

Tijdens piek uren produceert dit systeem meer energie dan de school, de sporthal en de naastliggende woningen nodig hebben. Dit overschot wordt in een waterbel in de grond opgeslagen. In de winter kan deze energie ter verwarming van de gebouwen weer naar boven gehaald worden.

Fundamenteel anders
Voor het bereiken een dergelijke energie-efficiëntie op zo’n hoog niveau, is het cruciaal om vanaf het begin van een project een fundamenteel andere ontwerp aanpak te hanteren. Volgens Thomas Rau ‘is de toepassing van high-tech middelen alleen, niet voldoende. De opdrachtgever, maar vooral ook de architect moeten de regie voeren in een intens samenwerkings-proces waarbij adviseurs, ingenieurs en leveranciers met al hun expertise vanaf de eerste schets nauw bij de ontwikkeling betrokken zijn.’

De toepassing van het Energiedak is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van SenterNovem. De door SenterNovem berekende CO2 reductie door het Energiedak en de dakbedekking met PV folie bedraagt 98,5 %. Daarmee is het gebouw bijna volledig CO2-neutraal. De bouw van de school start eind augustus 2009. De oplevering is gepland voor eind 2010.

Film
Bekijk hier een film over de plannen voor de school.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.