Eerste glazen ruit voor glazen boerderij

Eerste glazen ruit voor glazen boerderij

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 25-09-2012

Brakel Atmos heeft de eerste glazen ruiten van de veelbesproken Glazen Boerderij in Schijndel gemonteerd. De buitenschil van Glazen Boerderij, ontworpen door architectenbureau MVRDV, wordt opgebouwd uit zo’n 1.000 ruiten die samen een oppervlak van 1700 m2 beslaan.

Met een moderne techniek zijn op de ruiten prints aangebracht, die samen het beeld van de traditionele boerderij oproepen. De eerste puzzelstukjes zijn hiermee gelegd en montage vindt van boven naar beneden plaats. Er wordt gestart met het dak en de schoorstenen waarna de glazen gevels zullen volgen.

De schil bestaat uit een aluminium constructie met een profiel van 35 millimeter dat rechtstreeks op de onderliggende staalconstructie gemonteerd wordt. Hierop wordt een structureel beglazingssysteem toegepast. Bij dit systeem worden ruiten vierzijdig gedragen en wordt de binnenruit vierzijdig ingeklemd. De ruiten zijn voorzien van een speciale terugliggende randafdichting. Naast het feit dat hiermee voldaan wordt aan de geëiste visuele esthetica zorgt het structurele systeem ook voor een optimale waterafvoer. Omdat het glas zowel horizontaal als verticaal gekit is, kan er geen waterophoping plaatsvinden. Tevens laat het systeem grote ruitafmetingen toe en heeft het een uitstekende lucht- en waterdichtheid.

Bij de keuze van de glasconstructie werd niets aan het toeval overgelaten. Op basis van mock-ups werden onder meer de dikte van de kitnaden en de gradiënten van de prints in relatie tot transparantie en doorzicht vastgesteld. Knooppunten moeten allemaal strak in lijn verlopen. Het ontwerp van de boerderij brengt namelijk met zich mee dat er verschillende hellingshoeken zijn tussen gevels, daken, dakvlakken én gevelvlakken onderling. Deze verschillen ‘komen samen’ in de knooppunten, de zogenaamde kepers. Door maatwerk detaillering is het mogelijk die eveneens strak en slank uit te voeren.

Lees ook het artikel  ‘Boerderij van glas’

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.