Eerste interactieve, energieopwekkende designgevel

Actualiteiten, Design, Nieuws

Eerste interactieve, energieopwekkende designgevel

Door: Redactie ArchitectuurNL | 15-02-2023

Het kantoor van Kuijpers in Helmond is voorzien van de eerste interactieve, energieopwekkende designgevel ter wereld. Voor Kuijpers is de buitenkant van het kantoor niet alleen een duurzaam en fraai visitekaartje. Het is ook een signaal passend bij de ambitie voorop te lopen bij de uitdagingen die de energietransitie biedt.

De Kuijpers gevel is op het zuiden georiënteerd en heeft een totaaloppervlak van 152 m2. Hierop zijn 196 Solarix designpanelen bevestigd, waarvan 174 met PV. Met dit project voorkomt het bedrijf 3,7 [tCO2] uitstoot.

De zonnecellen op het paneel genereren een opbrengst van 75 tot 90 procent ten opzichte van een normaal zonnepaneel. De uiteindelijke verhouding tussen actieve delen met zonnecellen en niet-actieve delen zonder zonnecellen bepaalt de opbrengst van de totale gevel.

Interactief

De Solarix gevel Helmond communiceert daarnaast met de omgeving door de integratie van ledverlichting. Dit maakt het concept geschikt voor zowel nieuwbouw, renovatie als gebiedstransformatie. Een hedendaags antwoord op de energietransitie waarin de krachten van Dutch Design, technologie en architectuur worden gecombineerd.

Aukje Kuypers, algemeen directeur van Kuijpers is trots op de nieuwe buitenkant. ”Het design van de gevel is niet alleen schitterend, maar het draagt ook bij aan de verduurzaming van het kantoor. Met het implementeren van de energieopwekkende gevel laten we zien dat zonnecellen niet alleen op daken hoeven worden toegepast. Ook gevels zijn daarvoor heel geschikt. Dit maakt dat het oppervlak waarop je energie kunt opwekken veel groter is. De geschatte opbrengst van de gevel is ongeveer 8.000 kWh/jaar. Dat komt overeen met de energievraag van bijna drie huishoudens per jaar. Daarmee is de gevel niet alleen duurzaam maar op termijn ook lonend.”

Samenwerking

De gevel is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen Studio Solarix, Kameleon Solar, Sorba en Kuijpers. Het project is mede tot stand gekomen dankzij SPARK Campus en de steun van de Gemeente Helmond.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.