Eerste paal futuristisch kantoor

Eerste paal futuristisch kantoor

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 22-12-2007

De eerste paal is geslagen voor het futuristische kantoorpand in Kampen van architect Klaas van den Berg, aan de Van Diggelenkade. Waar eerder een benzinestation stond, komt een ‘landmark’: een opvallend grotendeels uit glas bestaand kantoor.

Architect Klaas van den Berg vindt dat Kampen meer opmerkelijke gebouwen aan de rand van de stad moet zetten. ,,Nu is het majestueuze stadsfront beeldbepalend, maar dat heb je aanstonds eveneens bij het naderen van Kampen via de N 50 en de Flevoweg. Als Kampen identiteit wil krijgen, moet het zich bij de ontmoetingspunten manifesteren. Wat er tot nu toe gebouwd is, kan ik niet bepaald onderscheidend noemen.”

“Alles wat er nu staat, kan overal staan. Misschien is het wat duurder, maar het is altijd duurzamer.” Hij vindt tevens dat het nieuwe stationsgebouw aan de Hanzelijn een uitdagend gebouw moet worden. Zijn bureau ontwierp een stationsgebouw in Helmond. ,,Kampen mag zich wel even achter het oor krabben voor onderscheidende vormen en beeldbepalende elementen.”

Dwars door het pand
Het nieuwe hoofdkantoor van de Van den Berg Groep wordt zeker een beeldbepalend element. Wethouder Boerman van Kampen toonde zich ingenomen met het bouwplan. “We waren ons er van bewust dat er iets bijzonders moest komen, dat konden woningen zijn, of een kantoor, zoals dat nu gebouwd gaat worden.”
Het nieuwe kantoor komt deels op Kamper grond en deels op IJsselmuider grond. Althans dat zou zo geweest zijn als Kampen en IJsselmuiden niet een gemeente waren geworden. De oude grens loopt straks dwars door het pand. Voor het heien van de paal waren eveneens de omwonenden uitgenodigd, die aanvankelijk kritisch tegenover het ontwerp stonden.

Bron: De Stentor / Huib Strengers

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.