Eerste paal voor nieuwe locatie ’s Heeren Loo in Goes

Actualiteiten, Nieuws, Project kort

Eerste paal voor nieuwe locatie ’s Heeren Loo in Goes

Door: Redactie ArchitectuurNL | 13-05-2023

Onlangs is de eerste paal voor de nieuwe woonlocatie van ’s Heeren Loo geslagen door één van de toekomstige bewoners van het complex. De locatie gaat zorg bieden aan 72 bewoners met complexe zorgvragen. Verder zal er worden voorzien in een plek voor dagbesteding en een gezondheidscentrum. Naar verwachting kan de verhuizing na de zomer van 2024 plaatsvinden.

BuroSALT uit Goes heeft in de hoek Nansenbaan en ’s Gravenpolderseweg een zorgcluster ontworpen vanuit de behoeften van de toekomstige bewoners en gebruikers. Het plangebied is deels van de omgeving afgeschermd, wat het terrein een rustig en besloten karakter geeft. Er wordt gestreefd naar een beperkt open invulling, een rustig en besloten karakter blijft vanwege de doelgroep wenselijk.

Qua functies en beleving zijn de gebouwen daarom voornamelijk gericht naar de mooie groene binnengebieden op het perceel. Het gezondheidscentrum vormt de het hart van de nieuwe locatie en is bewust centraal op de locatie geplaatst. Het gebouw is goed zichtbaar vanaf de Nansenbaan en vormt daarmee het gezicht naar buiten toe.

Ieder cluster een eigen doelgroep

Doordat elk wooncluster zijn eigen specifieke doelgroep huisvest, vraagt elk cluster ook om een eigen positie op de locatie. Zo is de positie van elk cluster afgestemd op de wensen en beleving van de bewoners. De woonclusters bestaan uit een enkele laag, dit in contrast met het tweelaagse voorzieningengebouw. Qua functies en gebruik van de clusters is het wel mogelijk om in de architectuur met verschillende hoogtes te werken in de volumes. Het deel met de gezamenlijke woonkamers is daarom bewust hoger uitgevoerd dan het deel met de persoonlijke studio’s. Hierdoor wordt tevens meer nadruk gelegd op de entrees van de woonclusters.

In de materialisering is gezocht naar een samenhang tussen de clusters, het voorzieningengebouw en de groene omgeving. Waarbij wel elk gebouw op subtiele wijze een eigen herkenbaarheid heeft gekregen. Daarnaast is er bewust voor rustige en warme bruintinten gekozen, die niet alleen goed passen bij de groene setting van het totale terrein, maar die ook een rust in beleving waarborgen om de cliënten een aangename leefomgeving te bieden. De woonclusters zijn erg identiek aan elkaar, maar onderscheiden zich door middel van de gekozen steenkleur. De steenkleuren bevinden zich wel in eenzelfde kleurenpallet.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.