Eerste vrouwelijke architect van Nederland

Nieuws

Eerste vrouwelijke architect van Nederland

Door: Petra Starink | 14-11-2013

In het ABC  Architectuurcentrum Haarlem is zondag 17 november de documentaire-film ‘Vanuit den gezichtshoek der Bruikbaarheid’ te zien. De film gaat over de eerste vrouwelijke architect van Nederland Margaret Staal-Kropholler. De film wordt op deze middag ingeleid door de filmmakers Magda Augusteijn en Wilma Kuijvenhoven. Zij raakten gefascineerd door het werk van Staal-Kropholler en verbaasden zich erover dat deze architect zo weinig bekendheid genoot.

Eerste vrouwelijke Nederlandse architect

Margaret Staal-Kropholler (1891-1966) groeide op in een periode, waarin het uitzonderlijk was om als vrouw een opleiding te volgen, laat staan te werken in een mannenbolwerk als de architectuur. Zij beschouwde de combinatie van vrouw zijn en deskundig zijn op het gebied van de architectuur, als de ideale basis voor het uitoefenen van het beroep van architect en vervulde een pioniersfunctie voor meisjes die architectuur wilden studeren. In 1917 sluit Staal-Kropholler zich aan bij de wegbereiders van de Amsterdamse School waarmee zij behoort tot de avant-garde van de Nederlandse architectuur. Met haar projecten in de stijl van de Amsterdamse School, verwierf zij ook haar eerste bekendheid. Daarna zijn in haar werken invloeden van de “Nieuwe Zakelijkheid” terug te vinden en wordt haar vormentaal in de jaren ’50 sober en nuchter. Lange tijd blijft zij de enige vrouw in Nederland, die daadwerkelijk bouwt.

Na de film vindt er een panelgesprek plaats waaraan wordt deelgenomen door de beide cineasten en door Esther Agricola (architectuurhistoricus), Colette Niemeijer, Vera Yanovshtchinsky, Elsbeth Falk (allen architect) en Joke Veldkamp (lid VAC-Haarlem).

Meer informatie over de documentaire  op 17 november:  van 14.00 t/m 17.00 uur.
Programma: Inleiding, filmvertoning, paneldiscussie en borrel
Locatie: ABC Architectuurcentrum Haarlem, Groot Heiligland 47, Haarlem
Toegang: € 5,- (ABC-vrienden € 2,50); reserveren noodzakelijk! tel. 023 534 05 84 (dag. 13-17 u.).
www.architectuurhaarlem.nl

Foto: Wikipedia

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.