Eerste woningen HOUTbaar HUIS opgeleverd

Eerste woningen HOUTbaar HUIS opgeleverd

Nieuws
Door: Petra Starink | 13-07-2021

In woonbuurt de Nieuwe Es in Hengelo realiseerde TBI-onderneming Koopmans Bouwgroep vier houten woningen volgens het concept HOUTbaar HUIS van TBI WOONlab. Op 5 juli ontvingen de eerste huurders uit handen van wethouder Bas van Wakeren de sleutel van hun nieuwe huis.

Vraag naar duurzaam en betaalbaar wonen

Deze vier woningen zijn in Nederland de eerste woningen die volgens het concept HOUTbaar HUIS zijn gerealiseerd. TBI WOONlab (bestaande uit de TBI-ondernemingen ERA Contour, Hazenberg Bouw en Koopmans Bouwgroep) ontwikkelde dit concept in samenwerking met Sustainer Homes (partner in transities naar duurzame bouw). HOUTbaar is ontstaan als antwoord op de grote vraag naar meer woningen én duurzaam en betaalbaar wonen.

Modules van houten LVL-delen

De huizen bestaan uit modules van houten LVL-delen die onder ideale omstandigheden in de eigen fabriek worden gemaakt en vervolgens op de bouwlocatie in elkaar gezet. In Hengelo werd gemiddeld binnen een dag het casco van een woning van drie verdiepingen geplaatst. De woningen zijn gasloos, vrijwel energieneutraal, voorzien van zonnepanelen en volledig remontabel.

Klikbare gevelsteen

Door het gebruik van een klikbare gevelsteen aan de buitenzijde is niet meer te zien dat het om een houten woning gaat. Koopmans kwam hiermee tegemoet aan de wensen van de gemeente om in deze buurt uitsluitend metselwerk toe te passen. De vier woningen zijn voorzien van vier verschillende verwarmingssystemen. Deze worden een jaar lang getest en gevolgd door diverse sensoren om onder meer het energieverbruik, de luchtvochtigheid en fijnstof CO2 van de woningen te meten. Het doel is om op basis van de data en het gebruik van de woningen het concept continu te blijven verbeteren.

HOUTbaar: modulaire woningbouw in hout

Vervolgtraject

Nieuwe huizen zijn al gepland, in Winterswijk (9) en Groenlo (10) en worden dit jaar al gerealiseerd. Die zien er dan weer heel anders uit, want er is veel variatie mogelijk. De gevels en het interieur zijn aan te passen naar de wensen van corporaties, beleggers en toekomstige bewoners.

Nieuwe fabriekshal

De modules voor HOUTbaar HUIS worden in de eigen fabriekshal in Harbrinkhoek gemaakt. Door de toenemende vraag naar modulaire houtbouw wordt er in het najaar in Wehl een nieuwe fabriekshal geWOONhout geopend.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.