Eervolle vermelding voor LIAG architecten

Eervolle vermelding voor LIAG architecten

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 22-03-2011

LIAG architecten heeft een eervolle vermelding gekregen voor de European Architecture Award 2011 Energie + Architektur voor het project NBHW te Alkmaar. Uit handen van Michael Frielinghaus, voorzitter van de BDA heeft Erik Schotte de prijs in ontvangst genomen op de ISH Messe die vorige week in Frankfurt werd gehouden.

De Architecture Award 2011 wordt jaarlijks uitgereikt aan gebouwen met een innovatief energie-concept. Deze prijs onderstreept de ontwikkeling voor duurzame energie en eert voorbeelden van energie-efficiënte gebouwen. De prijs wordt gesponsord door de Vereniging van Duitse Architecten Bund Deutscher Architekten – BDA en de Duitse sanitair, verwarming en airconditioning Federatie ZVSHK.

De NBHW is een verzamelpost voor de Gemeente Alkmaar, waarin zich een brandweerkazerne, dagopvang verslavingzorg, meldkamer parkeerbeheer, video-observatiepost en een dienst facilitaire zaken bevindt. Het project is in 2010 opgeleverd. De realisatie van het gebouw NBHW heeft veel aandacht gekregen vanwege de ambitieuze aanpak met betrekking tot duurzaam- en energiezuinig bouwen. Naast een uitgebalanceerde materiaalkeuze waarbij met name gelet is op de milieubelasting bij vervaardigen en hergebruik, wordt er gewerkt met bouwelementen die qua maatvoering en detaillering gemakkelijk hergebruikt kunnen worden en passen binnen de inzichten op het gebied van ‘Cradle-to- Cradle’ bouwen.


Innovatief parkeerdek
Er is gekozen voor een WKO-installatie die voorziet in de basis behoefte van warmte en koude-energie. Deze wordt van extra capaciteit voorzien door het (parkeer)dak als zonnecollector te gebruiken waardoor ook de bestaande kantoren van basis verwarming en koelte worden voorzien. Daarnaast functioneert het parkeerdek ook als opvang voor het grijswatersysteem. Het dek heeft vloerverwarming met antivries, is groen van kleur in plaats van zwart om krimp te minimaliseren en om de werking van dilataties zo klein mogelijk te houden.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.