Eervolle vermelding voor Sportcomplex Sportoase

Actualiteiten, Nieuws, Prijsvragen

Eervolle vermelding voor Sportcomplex Sportoase

Door: Redactie ArchitectuurNL | 06-05-2023

Sportcomplex Sportoase Groot Schijn, naar ontwerp van architectenbureaus ZJA en OM/AR in opdracht van Sportoase, is bekroond met een eervolle vermelding in de categorie ‘Gyms & Recreation Centers’ van de Architizer A+Awards. Het sportcomplex in het Belgische Deurne verenigt twee waterwerelden onder één dak en vraagt hiermee om een bijzonder ontwerp.

Het Sportcomplex Sportoase Groot Schijn biedt mogelijkheden om te zwemmen, schoonspringen en duiken maar tevens kunnen bezoekers er leren schaatsen of naar ijshockeywedstrijden of kunstrijden kijken. ZJA en OM/AR slaagden erin om die heel verschillende functies op een slimme manier met elkaar te verweven in een compact, overzichtelijk en gebruiksvriendelijk gebouw. Daarbij is de multifunctionaliteit ontworpen vanuit de voordelen, de gedeelde behoeften en met oog voor eenvoud en helderheid

Opbouw

Het gebouw is bedacht rondom een kern, met in verdiepingen gestapeld de functies die zwembaden en ijsbaan delen. De indeling streeft naar overzicht en gebruiksgemak, versterkt door het toelaten van daglicht via het transparante dak en de glazen pui. De met hout beklede gevel, die in stroken is opgebouwd om de vlakken op te breken, reduceert de visuele impact van het grote gebouw.

De hoge en transparante entree nodigt bezoekers uit om binnen te komen waar zij in eerste instantie kennis maken met een houten wandbekleding en een groene omgeving. Binnen zijn veel doorkijkjes naar de recreatiebaden op de tweede verdieping en buiten op het terras. In totaal omvat het gebouw zes zwembaden (twee recreatiebaden, een 25 meter bad, instructiebad, glijbanenbad en buitenbad) met twee schaatsbanen, plus zalen voor fitness, dans, vechtsport en horeca.

Reinald Top (architect/partner ZJA): “We zijn bijzonder trots op de eervolle vermelding van de Architizer A+Awards en daarmee de wereldwijde waardering voor het unieke Sportcomplex Sportoase Groot Schijn. Zowel in de entree, de verkeersruimtes en de kantine hebben wij ijs en water bewust in elkaars zicht en nabijheid gebracht. Toch levert die combinatie in één groot compact gebouw geen druk ogend geheel op.”

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.