EGM architecten realiseert flexibel sportpaviljoen

Nieuws

EGM architecten realiseert flexibel sportpaviljoen

Door: Petra Starink | 16-10-2012

EGM architecten heeft opdracht gekregen voor de nieuwbouw van sportpaviljoen Fletiomare-Oost. Het sportcomplex dat wordt gerealiseerd in opdracht van de gemeente Utrecht zal plaats bieden aan drie verenigingen. Het paviljoen bevat twee sportkantines, een kleedkamercomplex en gemeenschappelijke ruimtes.

De nieuwbouw die de bestaande bebouwing vervangt, wordt gezamenlijk met de drie verenigingen ontwikkeld.  Uitgangspunt hierbij is dat door samenwerking een optimale herinrichting van het sportcomplex kan plaatsvinden, waarbij het gezamenlijk gebruik van één voorziening kan leiden tot een aanzienlijke verlaging in  bouw- en exploitatiekosten.

Ontwerp toont transparantie

Het ontwerp voorziet enerzijds in de behoefte van de betrokken partijen om strikt gescheiden van elkaar te kunnen functioneren, maar biedt ook de mogelijkheid om kleedkamervoorzieningen en andere ruimten gezamenlijk te gebruiken.  De architectuur van het sportpaviljoen weerspiegelt het karakter van de verenigingen en de aard van de sporten: sportief, open, transparant, toegankelijk, herkenbaar en representatief.  Daarnaast is het gebouw onderhoudsvriendelijk en duurzaam, met een focus op flexibiliteit en exploitatie.

Verdraaiing in bovenbouw

Doordat het gebouw alzijdig is vormgegeven en gematerialiseerd, kent het eigenlijk alleen maar voorkanten en heeft het bovendien een optimale relatie met de omliggende velden. De verdraaiing in de bovenbouw zorgt voor een bepaalde spanning, dramatiseert het overstek en maakt het gebouw minder voorspelbaar. Hierdoor ontstaan er verschillende hoeken van het gebouw, zowel buiten als binnen.

Aanleiding voor de nieuwbouw en de herinrichting van het sportpark is de ontwikkeling van de wijk Leidsche Rijn en de daarmee samenhangende bevolkingstoename. Hierdoor kan sportcomplex Fletiomare-Oost niet meer in de groeiende behoefte aan sportaccommodatie voorzien. Met de realisatie van het nieuwe sportcomplex verwacht de gemeente het sportaanbod van de verschillende verenigingen optimaal te kunnen bedienen. De verwachting is dat het project in  2014 wordt opgeleverd en dat in  2015 de herontwikkeling van het sportpark volledig gerealiseerd zal zijn.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.