EGM architecten ontwerpt hoogwaardige gevel winkelpand Breda

Nieuws

EGM architecten ontwerpt hoogwaardige gevel winkelpand Breda

Door: Redactie ArchitectuurNL | 17-12-2018

Aan de rand van het oude stadscentrum van Breda heeft EGM architecten in opdracht van a.s.r. een nieuwe hoogwaardige gevel voor een oud winkelpand ontworpen. Het gevelontwerp is geïnspireerd op de historische architectuur van de aangrenzende panden en de panden die lang geleden deze hoek sierden. Het vormt door zijn rijke, eigentijdse detaillering een waardig en karakteristiek onderdeel van het stadsgezicht.

Eigentijdse uitstraling gevel winkelpand Breda

Het winkelpand waar modeketen Costes is gevestigd is onderdeel van het beschermd stadsgezicht en ligt op een belangrijke locatie, die de entree naar de binnenstad van Breda markeert. De lichte zandkleurige natuursteen (crema marfil) vormt een welkome verandering op de donkere, sombere gevel van voorheen. De antracietkleurige aluminium kozijnen en koperkleurige accenten geven het pand een eigentijdse uitstraling.

Glazen vensters

Grote glazen vensters op maaiveld zorgen voor daglicht en transparantie. De stenen kaders rondom de glaspartijen accentueren de begane grond als plint van het gebouw. De verhoogde dakrand verstevigt het karakter van het hoekpand binnen de stedelijke context en markeert de overgang naar de oude binnenstad.

Klassiek en robuust aanzien

Op de verdieping heeft de gevel een meer gesloten karakter. Hoge, smalle ramen met verdiepte kozijnen geven het pand een klassiek en robuust aanzien. Schuin geplaatste dagkanten, subtiele verschillen in maatvoering van de ramen en terugliggende stenen vlakken vormen een tegengewicht voor de starheid van de traditionelere architectuur en zorgen voor een moderne interpretatie van de klassieke opbouw. Het spannende lichtspel dat hierdoor ontstaat is de bonus voor het winkelende publiek. Het is juist deze aandacht voor materiaal en detail die het winkelpand zijn sterke, eigen identiteit geeft. Met de rijke, eigentijdse detaillering vormt het pand een waardig en karakteristiek onderdeel van het stadsgezicht.

Beeld: EGM architecten/Rob van Esch

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.