EGM architecten winnen Rotterdam Architectuurprijs 2018

Nieuws

EGM architecten winnen Rotterdam Architectuurprijs 2018

Door: Petra Starink | 07-01-2019

De Rotterdam Architectuurprijs 2018 is gewonnen door het Erasmus MC ontworpen door EGM architecten. Het nieuwe medisch centrum kreeg de jury en de publieksprijs. De prijs beloont jaarlijks het beste gebouw van Rotterdam met een prijs voor het team van opdrachtgever, ontwerper en bouwer. EGM architecten heeft het Erasmus MC getransformeerd tot een academisch ziekenhuis van de 21ste eeuw. De losse, bestaande gebouwen vormen nu, samen met de nieuwbouw, een compact en geïntegreerd complex. Het resultaat is een overzichtelijke en prettige zorgomgeving.

Gezond gebouw

Wie voor het eerst het nieuwe Erasmus MC bezoekt, wordt verrast door het sfeervolle entreegebied, dat in niets doet denken aan een ziekenhuis. Hier al krijgt het begrip Gezond Gebouw vorm dat vervolgens overal in de nieuwbouw verweven is met aandacht voor bezoekers, medewerkers en patiënten. Hoge plafonds, veel daglicht, groen en uitnodigende zitjes zorgen voor een levendige ontmoetingsplek, terwijl meer intiem vormgegeven atria rust bieden. Ankerpunten als receptiebalies, kunstobjecten, doorzichten die de verbinding met de stad maken en gegroepeerde zitgebieden helpen de bezoeker zich binnen het gebouw te oriënteren.

Ontwerp van EGM architecten is strak en functioneel

Het ontwerp van het complex is strak, functioneel en weldoordacht met een even logische als doeltreffende onderliggende lay-out. Hierbij vormt de centrale verbindings-as de publieke ruggengraat van het complex die bestaande en nieuwe gebouwen voor zorg, onderwijs en onderzoek op een vanzelfsprekende wijze aaneen ritst. Het begrip Gezond Gebouw is het meest prominent aanwezig in de eenpersoons patiëntenkamers met veel privacy, autonomie en rust. Hier is het concept tot en met het ontwerp van de gordijnen doorgevoerd.

Daglicht en inzet van groen

In september 2018 werd Het Erasmus MC feestelijk geopend  door Koning Willem-Alexander. Inmiddels heeft het Erasmus MC meerdere prijzen en nominaties ontvangen voor onder meer de prominente rol van daglicht en de inzet van groen zoals op de daktuin.

Vakjury Rotterdam Architectuurprijs

De Rotterdam Architectuurprijs is een initiatief van de gemeente Rotterdam. De vakjury van de Rotterdam Architectuurprijs 2018 stond onder leiding van voorzitter Samir Bantal (directeur AMO). Verder namen Eva Pfannes (OOZE Architects), Bart Schoonderbeek (Schipper Bosch), Jacob Voorthuis (TU Eindhoven) en Renske van der Stoep (ROFFAA) zitting in de jury.

Eervolle vermeldingen

De Valkenier en Zwemcentrum Rotterdam werden door de vakjury bekroond met een eervolle vermelding. De tweede en derde plaats van de publieksprijs ging naar VMBO Melanchthon en Pakhuismeesteren.

Fotografie: Gerard van Beek, Ossip van Duivenbode, Rob van Esch

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.