EGM architecten wint prijs kinderziekenhuis

EGM architecten wint prijs kinderziekenhuis

Nieuws
Door: Petra Starink | 16-07-2013

Het door EGM architecten ontworpen Tony Molleapaza Rojas kinderziekenhuis in Arequipa, Peru is uitgeroepen tot winnaar van de Design & Health International Academy Award voor het beste ziekenhuis ter wereld.

Opdrachtgever

EGM architecten ontwierp het kinderziekenhuis voor de stichting PAZ-Holandesa, dat kinderen met een aangeboren afwijking hulp en nazorg biedt. In 2005 besloot het architectenbureau uit Dordrecht het Tony Molleapaza Rojas Kinderziekenhuis te sponsoren door het ontwerp voor zijn rekening te nemen. Het ziekenhuis bevat een veertigtal bedden, operatiekamers, een polikliniek, een röntgenafdeling, een revalidatie-afdeling, een laboratorium, een apotheek, een keuken, een restaurant, een familiehuis en een gastenverblijf. De bouw en inrichting van het ziekenhuis zijn tot stand gekomen door schenkingen van Nederlandse particulieren, fondsen, bedrijven en ondersteuning van een aantal lokale instellingen.

Paviljoens

Het ontwerp bestaat uit een collectief van kleine paviljoens, waarin verschillende functies zijn geplaatst. Enerzijds is dit ingegeven door praktische overwegingen zoals aardbevingsgevaar, anderzijds sluit de kleinschaligheid goed aan bij de functies van het kinderziekenhuis. De bestaande hoogteverschillen, gevormd door voormalige landbouwterrassen, zijn geïntegreerd in het plan. Er werd gekozen voor het toepassen van lokale materialen zoals witte silarsteen (lavasteen van de nabijgelegen vulkaan Misti), houten kozijnen, metalen daken en stucwerk.

Naast EGM architecten is ook haar samenwerkingspartner De Jong Gortemaker Algra architecten en ingenieurs winnaar geworden in de categorie ‘mental health’. Hiermee zet het internationaal opererende Dutch Health Architects haar beide partners op de kaart op het gebied van ontwerpen voor de gezondheidszorg.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.