Eind 2009 start bouw eerste woningen Enka Ede

Eind 2009 start bouw eerste woningen Enka Ede

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 24-11-2008

Op het voormalige Enkaterrein verrijzen de komende jaren circa 1400 woningen. Ook komen er scholen, een congrescentrum en andere voorzieningen. De gemeente ondertekende met ontwikkelaar Grondbank een samenwerkingsovereenkomst voor dit voormalige fabrieksterrein.

De Grondbank ontwikkelt het gehele gebied. De gemeente Ede stelt daarbij de randvoorwaarden. Na afloop draagt de Grondbank de openbare ruimte over aan de gemeente. Eind 2009 gaan de eerste bouwwerkzaamheden op het Enkaterrein van start.

Ede-Oost
Het Enkaterrein maakt deel uit van het grotere project Ede-Oost/Spoorzone. Naast het Enkaterrein omvat dit de kazerneterreinen aan de noordzijde van het spoor, de Spoorzone en de Stationsomgeving. Voor dit gehele gebied heeft de gemeente Ede in 2005 een masterplan opgesteld.

Dit plan schetst de kaders voor de verdere ontwikkeling van Ede-Oost. De Grondbank heeft, met als uitgangspunt het Masterplan en in overleg met de gemeente Ede, een stedenbouwkundig plan voor het Enkaterrein opgesteld.

Industrieel erfgoed én tuinstad
Enka wordt een levendige wijk voor wonen, leven en werken. Waar vroeger de fabriek in vol bedrijf was komen straks verschillende nieuwe functies tot leven. De Enka wijk wordt industrieel erfgoed en tuinstad tegelijk. De acht monumenten van de Enka fabriek zijn straks het actieve hart van de nieuwe wijk en leveren inspiratie voor de nieuwe structuur en architectuur van het daaromheen liggende woongebied.

Er is ruimte voor 1425 woningen, waaronder appartementen en eengezinswoningen, zowel koop als huur. Dertig procent zal in de goedkope sector worden gerealiseerd. In de Westhal van de Enka fabriek komt congrescentrum de Reehorst. De gastvrijheidopleiding van het ROC A12 krijgt ook een plek op Enka.

Het Enka terrein is straks nog beter bereikbaar met een nieuwe aansluiting op de A12 en een nieuw NS Station. Het gehele stationsgebied en de spoorzone wordt vernieuwd met subsidies van Verkeer en Waterstaat en de Provincie Gelderland. Ook de gemeente Ede investeert aanzienlijk in dit gebied. Wat blijft is de mooie ligging aan de rand van de Veluwe en op fietsafstand van Ede centrum.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.