Eindelijk af: UBB

Eindelijk af: UBB

Nieuws
Door: Jacqueline Knudsen | 30-08-2012

Na een grondige renovatie die in 2007 naar de plannen van architect Pascal Grosfeld begon, wordt de universiteitsbibliotheek in de binnenstad van Utrecht aanstaand weekend feestelijk geopend. Met het plaatsen van zitelementen op het binnenplein van de Universiteit Bibliotheek Binnenstad komt een einde aan de jarenlange verbouwing van het paleis van Koning Lodewijk Napoleon aan de Wittevrouwenstraat.

Het verschil met vroeger toen op deze locatie de Letterenbibliotheek was gehuisvest, is groot. Vroeger had elk instituut een eigen bibliotheek, die zijn in de jaren 80 samengevoegd tot faculteitsbibliotheken. In 2009 ging de Letterenbibliotheek op in de nieuwe Universiteitsbibliotheek Binnenstad. En dat is nu ook gebeurd met de Juridische Bibiliotheek en de collecties Wijsbegeerte en Universiteitsgeschiedenis.

De totale oppervlakte van de Universiteitsbibliotheek Binnenstad is nu 12.500 m2, met 800 studieplekken. Het gebouw herbergt in totaal 12,5 km boeken. De renovatie heeft een inspirerende leeromgeving voor de studenten opgeleverd, waarbij de binding met de oude binnenstad is versterkt.

Naast de ruimtes voor de Juridische bibliotheek zijn o.a. de ondergrondse fietsenkelder en de groepsstudieruimtes nieuw, steriele kamertjes voor vier personen op de begane grond die grenzen aan de Drift of de Wittevrouwenstraat. Een plek waar – zo gaat een verhaal – prinses Irene een privé-studeerplek had in de tijd dat ze in Utrecht Spaans studeerde. Daarnaast kunnen studenten in de hele UB op allerlei plekken alleen of samen werken, achter een vaste computer of met een eigen laptop. Ook nieuw zijn het restaurant en de brasserie op de begane grondm aan de Drift, met aangrenzend een vergader- of lunchruimte die ooit dienst deed als de salon van Lodewijk Napoleon.

Opening

Op Culturele Zondag 2 september geeft architect Pascal Grosfeld een lezing en een rondleiding. In de bibliotheek zijn verder o.a. activiteiten voor kinderen en maken studenten muziek. Een stoet van 150 hoogleraren in toga trekt maandag 3 september door de binnenstad van Utrecht. Na afloop van de Opening van het Academisch Jaar in de Domkerk, lopen de hoogleraren samen met gasten van binnen en buiten de universiteit (het cortège) naar de Drift. Daar wordt de Universiteitsbibliotheek Binnenstad officieel geopend. Ook op open monumentendag 8 september zijn er rondleidingen in de UBB.

Architect: Grosfeld van der Velde
Leverancier plafonds:  Luxalon plafonds
Leverancier vloeren:   Bolidt gietvloeren
Leverancier ramen :     Metaglas

Fotografie: Dennis Sies

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.