Elegant paviljoen St.Gerlach

Nieuws

Elegant paviljoen St.Gerlach

Door: Petra Starink | 06-07-2017

Mecanoo architecten ontwierp voor Château St. Gerlach, een buitenplaats van Maastricht een paviljoen dat bemiddelt tussen de historische gebouwen: het Château uit 1730, de Sint Gerlachuskerk uit 1727, de Pachthof uit 1759 en Kasteelhoeve Broers uit 1668. Het paviljoen is ontworpen met een genereus overstekend dak met een zeeg. De materialen zijn geïnspireerd op het omliggende Limburgse land: mergel, hardsteen en eikenhout. Vanaf de openbare weg is het landgoed goed te zien en heeft daarmee een nieuwe betekenis gekregen voor het dorp Houthem.

Drie multifunctionele ruimtes

De drie multifunctionele ruimtes in het paviljoen kunnen zowel los als gecombineerd gebruikt worden en lenen zich voor bijeenkomsten en evenementen.  De kasteelhoeve, een rijksmonument uit 1668, is in samenwerking met HVN Architecten zorgvuldig gerestaureerd en biedt ruimte aan kleine vergaderzalen en een koffie- en lunchconcept, Burgemeester Quicx.

Publieke functie

De hoeve biedt zo een nieuwe publieke functie. Tussen paviljoen en kasteelhoeve ligt een ‘dorpsplein’ dat bij goed weer gebruikt kan worden als uitbreiding van de foyer. Op 14 juni 2017 werd het paviljoen en de kasteelhoeve officieel geopend door Prinses Margriet en mr. Pieter van Vollenhoven.

In ArchitectuurNL nummer 4 van 2017, dat begin september verschijnt staat een uitgebreid artikel over het paviljoen.

Beeld: Mecanoo architecten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.