Elk seizoen een ander dak

Elk seizoen een ander dak

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 04-05-2011

Heren 5 Architecten, Binder Daktuinen en Falco hebben samengewerkt om bij woningen aan het Tabakspaadje in Laren fietskluizen met een groen dak van sedum te plaatsen.

Om tegelijkertijd het ‘hofjesgevoel’ te stimuleren en een slimme parkeerruimte voor fietsen te realiseren, is de productontwikkelingsafdeling van Falco uit Vriezenveen met Heren 5 Architecten aan de slag gegaan bij de totstandkoming van solide fietskluizen met een houten wandbekleding (FSC), houten banken aan de achterzijde van de kluizen en daken van sedum. In elke fietskluis, voorzien van twee FalcoSound-standaards, passen twee rijwielen. Elk huisnummer heeft een eigen fietskluis. De houten banken aan de achterzijde van elke kluis hebben een sterke, sociale functie. Ze nodigen uit tot een praatje, tot een geanimeerd buitenleven en dragen bij aan de sociale cohesie van de buurt.

De kleur van de natuur
Opvallend zijn natuurlijke daken, die met sedum bedekt zijn. Zo’n groendak is volgens Falco veel mooier om te zien dan een standaard zwarte dakbekleding. Sedum varieert bovendien mee met de seizoenen en heeft nog een aantal andere prettige eigenschappen zoals de isolerende werking (warmte en geluid), het neemt fijnstof op en vermindert de waterafvoer naar het riool. Normaliter gaat een dergelijk groendak ook nog eens twee tot drie keer langer mee dan gebruikelijke dakbekleding. Dat komt door de gelaagde opbouw; deze opbouw beschermt de dakbedekking tegen schadelijke effecten van direct zonlicht, regen, hagel of wind en verkleint temperatuurschommelingen van het dak. Falco’s montageteam heeft de fietskluizen, banken en sedum-bedekking geheel op locatie geplaatst.     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.