Ellen van Loon en Liesbeth van der Pol coördineren renovatie Binnenhof

Nieuws

Ellen van Loon en Liesbeth van der Pol coördineren renovatie Binnenhof

Door: Jacqueline Knudsen | 24-03-2017

De architecten Ellen van Loon (Office for Metropolitan Architecture, OMA) en Liesbeth van der Pol (Dok Architecten) worden de coördinerend architecten voor de renovatie van het Binnenhof-complex in Den Haag. Het Rijksvastgoedbedrijf heeft hen daarvoor uitgekozen.
Ellen van Loon wordt verantwoordelijk voor het gedeelte waar de Tweede Kamer zit. Liesbeth van der Pol doet de bouwdelen van de Eerste Kamer, de Raad van State, het ministerie van Algemene Zaken en het Ridderzaal-complex (de Grafelijke Zalen). Van Loon en Van der Pol werken samen met een coördinerend technisch adviseur, Joop Paul (ingenieursbureau Arup).

De renovatie van het Binnenhof-complex is hard nodig om grote gebreken te herstellen op het gebied van (brand)veiligheid, houtrot, lekkende daken, technische installaties (klimaat, liften, leidingen), ict, beveiliging en gezondheid. Daarnaast worden enkele verbeteringen meegenomen zoals aanpassing van de ingangen, keukens en restaurants. De renovatie gaat in 2020 van start en duurt vijfenhalf jaar. Daarna voldoet het complex weer aan alle eisen om veilig en zonder storingen continu in bedrijf te zijn. De renovatie kost maximaal 475 miljoen euro. De renovatie zelf kost maximaal 425 miljoen, de tijdelijke huisvesting kost 50 miljoen.

Meer architecten ingezet

Een kwaliteitsteam onder leiding van rijksbouwmeester Floris Alkemade toetst op hoofdlijnen de architectonische, restauratieve, stedenbouwkundige en landschappelijke kwaliteit van het renovatieplan van de architecten Van Loon en Van der Pol. Ook let het team op de samenhang met gebouwen in de omgeving en de openbare ruimte rond het Binnenhof-complex.
Onder Ellen van Loon en Liesbeth van der Pol als coördinerend architecten, komen er voor verschillende bouwdelen van het Binnenhof nog aparte architecten. Die worden later gekozen. Dat gebeurt niet met een openbare aanbesteding. In verband met de beveiliging van het complex mogen precieze gegevens over installaties, bouw en inrichting namelijk niet breed bekend worden.

Ook voor de verbouwing van de gebouwen waar de gebruikers van het Binnenhof tijdens de renovatie tijdelijk onderdak krijgen, komen er aparte architecten en aannemers. De Tweede Kamer komt tijdelijk in het huidige pand van het ministerie van Buitenlandse Zaken  aan de Bezuidenhoutseweg. Architecten Bart Kellerhuis en Marnix van der Meer (Zecc Architecten) ontwerpen deze verbouwing.
De Eerste Kamer en de Raad van State komen tijdelijk aan het Lange Voorhout, in het gebouw waar vroeger de Hoge Raad zat. Met de beoogde architecten voor deze verbouwing wordt nog overleg gevoerd. Het ministerie van Algemene Zaken gaat tijdelijk naar het Catshuis, met tijdelijke kantoorruimte op het terrein.

Rechten eerdere architecten

Over het aanstellen van de twee coördinerende architecten is goed overleg geweest met de architect van het nieuwbouwgedeelte van de Tweede Kamer uit 1992, Pi de Bruijn (de Architekten Cie.). Zijn bureau wordt ook betrokken bij de latere ontwerpfase. Verder zal uiteraard rekening gehouden worden met de rechten van (de erven van) eerdere architecten/interieurontwerpers: Dick Apon en Theo Tempelman (Bezuidenhoutseweg) en Peter Pennink (Lange Voorhout).

Meer informatie: Rijksvastgoedbedrijf

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.