Alex de Rijke komt naar Nederland

Nieuws

Alex de Rijke komt naar Nederland

Door: Jacqueline Knudsen | 25-09-2013

Architect Alex de Rijke, de ontwerper van de Endless Stair die tot 11 oktober staat opgesteld is bij de Tate Modern tijdens het London Design Festival, komt op 14 november naar Rotterdam en geeft samen met de constructeur een toelichting op het ontwerp van de eindeloze trap.

Trappen zijn het deel van de architectuur dat het meest wordt geassocieerd met beeldhouwkunst, aldus Alex de Rijke, ‘op trappen ervaren mensen ruimte heel sterk’. De Endless Stair is een tijdelijke sculptuur van Alex de Rijke, een Escher-achtige trappenconstructie in kruislaaghout, Cross laminated hardwood, waarvoor Amerikaans tulpenboomhout als basis dient. Het in elkaar grijpende trapontwerp is een driedimensionale oefening in compositie, structuur en schaal.

De trap kan eindeloos opnieuw te worden ge(de)monteerd. De Endless Stair is 7,7 m hoog en  telt 187 treden. In de trappen is 11,4 ton Amerikaans tulpenboomhout verwerkt, de totale lengte van alle panelen is 436 m. De constructie is gemaakt in Zwitserland, gemonteerd in Londen voor het Tate Modern, waar hij staat tot 11 oktober in het kader van het London Design Festival. Daarna wordt hij gedemonteerd.

Alex de Rijke is architect en oprichter van architectenbureau dRMM en decaan Architectuur aan het Royal College of Art in Londen. Hij ontwierp de Endless Stairs in opdracht van de American Hardwood Export Council. Samen met constructeur Andrew Larence van Arup Londen presenteert hij de sculptuur tijdens de Internationale Houtdag op 14 november 2013 in Rotterdam. dRMM en Arup hebben samen met teams in Italië en Zwitserland de materiaalsterkte van het nieuwe product getest en het ontwerp zo uitgewerkt, dat de Endless Stair voor publiek toegankelijk is. Foto’s: dRMM , diagrammen: Arup

Internationale Houtdag 2013

Leden/abonnees van ArchitectuurNL betalen geen € 195,- maar slechts € 146,25 voor deelname aan de Internationale Houtdag 2013 waar vele internationale sprekers onderdeel zijn van het programma.
Klik hier voor het speciale inschrijfformulier met 25% korting:

Film over the making of the Endless Stair:

bron Houtblad

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.