Energiegebruik kan gehalveerd

Energiegebruik kan gehalveerd

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 23-04-2008

Bouwbedrijven en projectontwikkelaars streven ernaar om in 2020 volledig energieneutrale gebouwen op te leveren. Het energieverbruik in nieuwe winkels, woningen en kantoren zal in 2015 al met 50 procent zijn gereduceerd ten opzichte van nu. Dat is de kern van een akkoord dat de ministers Vogelaar en Cramer met de sector hebben ondertekend. Het akkoord is één van de sectorakkoorden die in de nota “Nieuwe energie voor het klimaat”, – het uitgangspunt voor het klimaatbeleid in deze kabinetsperiode – was aangekondigd.

Bijdrage duurzaamheid
Overheid en bedrijfsleven komen overeen dat de komende jaren door brede toepassing van bewezen technieken het energieverbruik in de nieuwbouw fors wordt teruggebracht. De ontwikkelaars verplichten zich tot een substantiële bijdrage aan de duurzaamheid van de nieuwgebouwde omgeving van jaarlijks circa 45.000 woningen, ongeveer 400.000 vierkante meter kantoorruimte en zo’n 300.000 vierkante meter winkelruimte. Daarnaast gaat het ook om scholen, horeca, ziekenhuizen, enz.

Woningen nog zuiniger
De partijen zetten in op kwaliteitsverbetering van onder andere het binnenmilieu en het bouwproces. De partijen spreken af, dat in tien experimentgebieden op grote schaal ervaring wordt opgedaan met zéér energiezuinige woningen die nog 25 procent zuiniger worden gebouwd dan volgens de ambities in dit akkoord (met andere woorden: waar dus sprake is van meer dan 50- 75 procent energiebesparing ten opzichte van nu). Op basis van deze experimenten zullen in 2020 woningen worden opgeleverd die volledig energieneutraal zijn.

Energiebesparende maatregelen
Met het akkoord beogen de ondertekenaars een bepalingsmethode voor de energieprestatie, die beter aansluit bij het werkelijke energieverbruik van gebouwen en bij de beleving (comfort en woonlasten) van de consument. Door het meetellen van maatregelen als collectieve warmtepompen en bodemenergie in de bepalingsmethode is dit een stimulans voor de toepassing van deze technieken.

De Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC)-blijft gelden als bovengrens en zal periodiek worden aangepast. De partijen zullen gebruikers van nieuwe gebouwen beter gaan informeren over het gebruik van energiebesparende maatregelen.

Bron: NEPROM, NVB, Bouwend Nederland

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.