Energieneutraal archiefdepot Amsterdam

Energieneutraal archiefdepot Amsterdam

Nieuws
Door: Petra Starink | 10-09-2018

nergieneutraal archiefdepot amsterdamIn Amsterdam is de eerste paal geslagen voor een nieuw archiefdepot. De energie-neutrale bewaarplaats wordt 2019 opgeleverd en vormt een uitbreiding van het Stadsarchief Amsterdam in gebouw de Bazel aan de Vijzelstraat. De bewaarplaats heeft een vloeroppervlakte van 3000 vierkante meter en geeft ruimte aan 45 kilometer strekkende meters archief. Het ontwerp is van architectenbureau cepezed. Het project is een Design, Build & Maintain-opdracht waarvoor cepezed samenwerkt met BAM Bouw en Techniek.

Materiaalgebruik geminimaliseerd

BAM Bouw en techniek zet sterk in op duurzaamheid. Materiaalgebruik wordt geminimaliseerd en het beheer en onderhoud is uiterst efficiënt. De archiefbewaarplaats zal onder meer door bouwwijze, toepassing van zonnepanelen en warmtewisselaars minimaal evenveel energie opwekken als verbruiken. Architectenbureau cepezed is bij het ontwerp uitgegaan van een efficiënt en functioneel depot dat voorziet in een comfortabele en veilige werkomgeving.

Klimaatnormen in energieneutraal archiefdepot

Efficiënt beheer wordt ook gerealiseerd door het gebruik van één standaard set dozen waarin de documenten verpakt zijn. De archieven kunnen daarmee aaneengesloten bewaard worden en eventueel transport verloopt efficiënter en veiliger. In het depot worden strengere klimaatnormen gehanteerd dan in de Archiefwet is voorgeschreven, de temperatuur blijft tussen de 13-18 graden, de luchtvochtigheid tussen 40 en 50%. Dat heeft een positief effect op het behoud van de documenten en dankzij het toepassen van de marges ook op het energieverbruik.

Archieven

In het nieuwe depot worden archieven van Amsterdam van na 1811 opgeslagen. In Depot Noord worden archieven van veel gemeentelijke diensten bewaard, waaronder de Secretarie, het Politiearchief. Sinds 1 januari 2015 archiveert Gemeente Amsterdam uitsluitend digitaal. Het Depot Noord zal daarom het laatste fysieke depot zijn dat Amsterdam in gebruik neemt. De overbrenging van archieven van de gemeente en groei van de Atlas en Bibliotheek maken deze laatste uitbreiding van de depots noodzakelijk.

Foto: cepezed

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.