Energieneutrale droomvilla

Nieuws

Energieneutrale droomvilla

Door: Petra Starink | 21-02-2013

De Haagse lichtarchitect Bram van Baalen heeft op Goeree-Overflakkee  zijn eigen energieneutrale Villa gebouwd. Dankzij het gebruik van Ytong cellenbeton is de woning zo goed geïsoleerd dat nauwelijks energie nodig is voor de verwarming.

Opdrachtgever en ontwerper van de villa Bram van Baalen zegt: ‘Mijn ambitie was om een energieneutrale woning te bouwen. Dit begint bij een goede, warmte-isolerende gebouwschil. Ik heb daarom gekozen voor Ytong cellenbeton, omdat dit materiaal dankzij de luchtgevulde cellen uitstekende isolerende eigenschappen heeft. Daarnaast wilde ik het casco ook zo snel mogelijk hebben staan.

Het Ytong CascoSysteem is een prefab bouwsysteem met op maat gemaakte cascopanelen, lateien, vloerplaten, dakplaten, separatiepanelen en blokken. Van Baalen: Het casco is in zeven weken gebouwd en de warmteweerstand van de villa staat na de bouw net zo stevig als de woning zelf: de Rc-waarde bedraagt 7,5 m2 K/W. De gebouwschil zorgt ervoor dat de woning zeer weinig warmte verliest. De kleine hoeveelheid warmte die nog aanvullend nodig is, wordt verkregen uit gratis bodemwarmte uit de grond naast de villa. Deze warmte wordt door middel van een warmtewisselaar aan de bodem ontrokken, vervolgens via een warmtepomp opgewaardeerd en tenslotte afgegeven aan de lagetemperatuurverwarming.’

Van Baalen is trots op zijn energieneutrale villa: ‘Zelfs de elektriciteit die nodig is voor de warmtepompen en voor de verlichting, wordt opgewekt uit duurzame energiebronnen; hiervoor staan zonnepanelen op het dak. En het tapwater wordt verwarmd met uit retourventilatie teruggewonnen warmte. Al deze installatietechnische snufjes leiden ertoe dat de villa netto geen energie verbruikt.’

In 2010 kocht van Baalen een landbouwperceel van 2,5 hectare groot en liet het herbestemmen tot landgoed. Het ontwerp van de villa, dat geïnspireerd is door de Bauhaus-stijl, vormt met haar witte verschijning en strakke lijnen een ware eyecatcher in het groene landschap.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.