Energieneutrale woningen Wielewaal van Cier Architecten

Nieuws

Energieneutrale woningen Wielewaal van Cier Architecten

Door: Petra Starink | 31-10-2016

De nieuwe wijk Wielewaal in Rotterdam wordt een woonwijk met grondgebonden woningen geschikt voor gezinnen. De 23 (EPC=0) energieneutrale woningen zijn ontworpen door Cier Architecten en worden aangesloten op de stadsverwarming. Elke woning is voorzien van zonnepanelen die voldoende energie leveren voor het huishoudelijk energieverbruik. Totaal wordt 69.000 Wattpiek aan zonnepanelen gelegd. Door de hoge isolatiewaarde, tussen de 3,5 voor de begane grondvloer en 6 voor het dak, hebben alle woningen een negatieve EPC.

Alzijdige uitstraling

Voor het ontwerp van deze woningen werd door de gemeente Rotterdam bijzondere aandacht gevraagd vanwege de stedenbouwkundige context, de afronding van het totale woongebied. Uitgangspunt was het creëren van een totaalensemble met een alzijdige uitstraling en een duidelijk onderscheid tussen de binnen- en buitenzijde, de private binnenkant met tuinen en de openbare landschappelijke ruimte rondom de bouwblokken.

Binnen-buiten concept

De woningen zijn zodanig op de locatie gepositioneerd dat rondom voorkanten zich presenteren aan de openbare ruimte. De achtertuinen zijn gericht naar het binnengebied. Dit “binnen-buiten” concept komt tot uitdrukking in de verdere architectonische uitwerking: doorlopende witte gevelbanden domineren het beeld aan de openbare zijde. De woningen zijn ontworpen in twee bouwlagen met een kap. Alle woningen zijn in de basis voorzien van een volledig woonprogramma met drie slaapkamers op de verdieping. 

De woningen zijn ontwikkeld door VolkerWessels Vastgoed en gebouwd door Aannemingsbedrijf Van Agtmaal.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.