Energieneutrale woontoren

Nieuws

Energieneutrale woontoren

Door: Petra Starink | 21-10-2015

Eind oktober start de bouw van het @Home Amstelkwartier. Een 73 meter hoge energieneutrale woontoren met 160 appartementen aan de Amstel in Amsterdam. Het ontwerp is van Mecanoo Architecten uit Delft.

Initiatiefnemers voor de ontwikkeling van de woontoren zijn Lingotto, APF International en Hurks vastgoedontwikkeling. In oktober 2013 wonnen deze partijen met dit concept de tender die de gemeente Amsterdam voor de locatie uitschreef: de eerste energieneutrale woontoren van Nederland. De realisatie is in handen van Hurks bouw, die het gebouw over anderhalf jaar zal opleveren aan Amvest Investment Management voor het Amvest Residential Core Fund.

EPC van nul

Het gebouw bestaat uit 160 appartementen van 50 tot 75 m2 met een eigen berging in de onderbouw, 52 parkeerplaatsen, een fietsenstalling voor circa 250 fietsen en 500 m commerciële ruimtes. @Home Amstelkwartier is de eerste woontoren in Nederland met een energieprestatie-coëfficiënt (EPC) van nul. Dit wordt onder meer bereikt door de toepassing van circa 2.500 m2 PV-panelen. Om elektriciteit op te wekken voor de woningen zijn, op het dak als op een deel van de gevels, de panelen in het ontwerp geïntegreerd.

Prefab sandwich gevelelementen

De woontoren wordt opgebouwd uit geïntegreerde prefab sandwich gevelelementen uit de fabriek van Hurks prefabbeton, waarbij de gevels geheel afgewerkt en beglaasd op de bouwplaats worden geleverd en gemonteerd. De bouwtijd is slechts anderhalf jaar.

Het Amstelkwartier wordt momenteel ontwikkeld tot een echte Amsterdamse stadswijk met een hoogstedelijk woon- en werkmilieu met trendy cafés, een stadspark en jachthaven met watersportfaciliteiten.

Beeld: CIIID/ZesxZes/Mecanoo

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.