Energiezuinige zelfbouwwoning door HOP Architecten

Nieuws

Energiezuinige zelfbouwwoning door HOP Architecten

Door: Redactie ArchitectuurNL | 22-11-2021

In de polder van Oosterwold realiseerde HOP Architecten een hoogwaardige en energiezuinige zelfbouwwoning met een weids uitzicht over de omliggende tuin en het water.

Ondersteuning bij proces droomhuis realiseren

Oosterwold, net net buiten de stadsgrenzen van Almere is een voorbeeld van een plek waarbij toekomstige bewoners de kans krijgen om hun eigen droomhuis te creëren op een zelf uitgekozen stuk land. Ze moeten alles zelf organiseren, van het bouwen (en benoemen) van wegen tot duurzame rioleringssystemen en andere groene oplossingen. HOP biedt ondersteuning bij dit proces, verzorgt de nodige ontwerpen en vergunningen, geeft advies op het gebied van duurzaamheid, en integreert duurzame oplossingen in het ontwerp.

Duurzame zelfbouwwoning

Deze duurzame zelfbouwwoning voor een jong stel is recentelijk opgeleverd. HOP is vanaf het begin betrokken geweest om het ontwerp te maken, de  benodigde vergunning te verzorgen, en de bouw in goede banen te leiden. De woning meet ongeveer 130m2 en is geplaat op een stuk land van 2000m2. Het huis gaat op in zijn omgeving vanwege de subtiele vorm met gekantelde gevels op de eerste verdieping en een gevelmaterialisatie met een natuurlijke uitstraling in de kleuren van de natuur. De ruimtes binnen lopen in elkaar over, waarbij boven en beneden met elkaar verbonden worden door twee riante vides. De open ruimtes, vides, grote ramen en daklichten boven deze vides zorgen voor een ruimtelijk en licht interieur.

Zelfvoorzienend en duurzaamheid

De droom van de opdrachtgevers is om zoveel mogelijk zelfvoorzienend te leven. Ze zijn bijvoorbeeld van plan hun eigen groente en fruit te verbouwen. Bij zelfvoorzienend leven horen ook zonnepanelen, een warmtepomp, een warmteterugwinsysteem en een eigen duurzaam rioleringssysteem met helofytenfilter. HOP voert hierbij de coördinatie en heeft alle onderdelen geïntegreerd in een totaalontwerp.

Locatie: Oosterwold
Opgeleverd: 2021
Omvang: 130m2
Beeld: Hop Architecten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.