Erick van Egeraat ontwerpt WK stadion Rusland

Erick van Egeraat ontwerpt WK stadion Rusland

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 09-12-2010

Erick van Egeraat gaat één van de stadions voor het Wereldkampioenschap voetbal van 2018 in Rusland ontwerpen, het VTB Arena Park in Moskou. Dit ontwerp, gemaakt in samenwerking met de Russische architect Mikhail Posokhin (Mosproekt-2), won uit vijf inzendingen de besloten prijsvraag. Rusland heeft op 2 december zijn ambitie om in 2018 het wereldkampioenschap voetbal te gaan verzorgen verzilverd.

De jury koos unaniem voor het ontwerp van Erick van Egeraat. De jury had veel waardering voor concentratie van de multifunctionele mix van sport- en culturele faciliteiten binnen en onder het huidige voetbalstadion, waardoor het park en de monumentale gebouwen daarin zoveel mogelijk behouden blijven.

De historie van de locatie gaat terug tot 1782, toen Catharina de Grote hier een paleis liet bouwen, met een groot park eromheen, aan de weg van Moskou naar St Petersburg. Inmiddels is het park door de groeiende metropool ingesloten en bevindt zich vrij centraal in de stad.

Geïntegreerd in bestaande gevel
Het nieuwe stadion en de sporthal worden gerealiseerd binnen de omtrek van het Dynamo-stadion uit 1928, waarvan de buitenste gevel behouden blijft en wordt geïntegreerd in het nieuwe complex en de twee nieuwe arena’s worden daarbinnen

Met 300.000 m2 is het multifunctionele sport- cultuur- en gezondheidscentrum een van de grootste projecten die de komende jaren ontwikkeld wordt. Op een gebied van 116.000 m2 komt een voetbalstadion met 45.000 zitplaatsen, een sporthal met 10.000 zitplaatsen, entertainment, restaurants, een ondergronds winkelcentrum, met metrostation en ondergrondse parkeervoorzieningen. Het stadion zal uiteraard voldoen aan de voorschriften van wereldvoetbalbond FIFA.     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.