Ernst Haeckel bij Mediamatic

Ernst Haeckel bij Mediamatic

Nieuws
Door: Jacqueline Knudsen | 30-09-2014

Sinds de eerste de publicatie van Kunstformen Der Natur, in het begin van de 20e eeuw, zijn de illustraties van bioloog Ernst Haeckel een continue inspiratiebron geweest voor designers, kunstenaars, architecten, illustratoren en biologen. Wat maakt deze afbeeldingen zo bijzonder? Hoe kan het dat ze tot op de dag van vandaag relevant en van invloed zijn voor de kunst en wetenschap?

De opzienbarende illustraties laten een rijke organische wereld zien die gevuld is met even absurde als fascinerende organismen. De volledige collectie van Kunstformen Der Natur, bestaande uit 100 litho’s van Duitse bioloog Ernst Haeckel en lithograaf Adolf Giltch,werd voor het eerst uitgebracht in sets van 10, tussen 1899 en 1904. De individuele sets zijn later samengevoegd tot een compleet boek.

Al voor de publicatie van zijn boek oogstte Haeckel lof:  Hij schrijft in Kunstforme der Natur dat aanschouwers van zijn werk, zowel natuur- als kunstliefhebbers, vol bewondering uitriepen: “Natur mit so viel Geschmack und Erfindungskraft so auserlesene Kunstwerke produziert! Wie ist zu erklären, dass die einfache, dem unbewaffneten Auge unsichtbare Zelle so wundervolle Gebilde schafft? Ohne Gehirn und Augen, ohne Hände und Werkzeuge? Und wozu so viel Schönheit und Reiz in der geheime mikroskopischen Welt  verschwendet?”

Mediamatic is in het bezit van een origineel exemplaar uit 1904, dit boek maakt onderdeel uit van de expositie in de Mediamatic Fabriek in Amsterdam. Daarnaast toont de expositie 100 blow-ups van de litho’s, werken van architect H.P. Berlage die direct zijn gerelateerd aan Haeckels tekeningen, een collectie Radiolaria lampen van ontwerpbureau Bernotat&Co en collages van Rudy Guedj, Martin Huger, Olya Troitskaya en Sophie Rogg die zich lieten inspireren door de betovering van Kunstformen Der Natur. De expositie is te zien t/m 30 oktober 2014.

Locatie: Mediamatic, Van Gendthallen, VOC-kade 10, Amsterdam

Geopend woensdag – zondag, 13:00 – 18:00 uur

Entree €5

 

Gerelateerde expositie: In de Gasometer in Oberhausen worden t/m 31 december 2014 reproducties van topstukken uit musea wereldwijd getoond onder de noemer “De schone schijn“. Een van de thema’s is schoonheid van de natuur, ook hier is uitvergroot werk van Ernst Haeckel te zien.

Documentaire Proteus, o.a. over de radiolaria van Ernst Haeckel :

 

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.