Europa Nostra Award voor restauratie Koepelkathedraal Haarlem

Europa Nostra Award voor restauratie Koepelkathedraal Haarlem

Nieuws
Door: Petra Starink | 22-05-2019

De restauratie van de Kathedrale Baseliek Sint Bavo in Haarlem is onderscheiden met de Europa Nostra Award. Deze door de EU ingestelde prijs is bestemd voor het behoud van cultureel erfgoed in Europa. De jury prijst de werkwijze van het restauratieteam en waardeert het toevoegen van nieuwe kunstuitingen aan de tussen 1895 en 1930 gebouwde Koepelkathedraal. Tot en met 31 juli wordt onder de naam ‘ Klim naar het licht ’ in het monument een bijzondere toren- en gewelventocht georganiseerd, inclusief een tijdelijke loopbrug op bijna zestig meter hoogte tussen de twee torens van de kerk.

De in 1978 door de EU ingestelde Europa Nostra Awards zijn bedoeld voor grotere restauratieprojecten op basis van ‘outstanding heritage conservation’ . In Nederland viel eerder de restauratie van het Dudok-raadhuis in Hilversum, en De Hallen in Amsterdam-West in de prijzen. En in het buitenland de Thermen van Diocletianus in Rome, de Botanische tuinen van Auteuil in Parijs en de kathedraal en het bisschoppelijk museum in het Portugese Santarem.

Van Hoogevest Architecten

De restauratie van de KoepelKathedraal (het op één na grootste kerkgebouw van Nederland) begon in 2001 onder leiding van Van Hoogevest Architecten en is in fasen uitgevoerd.

Ontwerp door Joseph Cuypers

De kerk is ontworpen door Joseph Cuypers (1861-1949), zoon van Pierre Cuypers die het Rijksmuseum in Amsterdam ontwierp. Tijdens de restauratie werd in de crypte ruimte gemaakt voor het Kathedraal Museum. In een nieuwe ruimte grenzend aan het middenschip kwamen toiletten, een garderobe en een opslagruimte waardoor in de kerk voortaan grote concerten en bijeenkomsten kunnen worden gehouden. Een belangrijk onderdeel van de restauratie was het herstellen en aanbrengen van decoratieve elementen. Zo is in de hele kathedraal onder de hoogste ramen en ook in de koepel naar een ontwerp van Joseph Cuypers de tekst van de hymne van het Te Deum aangebracht. Hetzelfde gebeurde met oude Jugendstil-schilderingen op de orgelkas van het transeptorgel.

Klim naar het licht

Vanaf vrijdag 24 mei is in de kerk een tentoonstelling over de restauratie te zien. Ook tijdens de ‘Klim naar het licht’ wordt aandacht aan het herstel van de KoepelKathedraal geschonken. De tocht voert langs onder meer de culturele schatten, de binnengalerij en de bijzondere trappenhuizen van de twee torens. Vanaf de loopbrug tussen die torens kan men bij goed weer de wijde omgeving van Haarlem zien, van Alkmaar tot Leiden en van de Noordzee tot voorbij Amsterdam.

Fotografie: Davique Sierschilderwerken

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.