Nouvel en Dam winnend ontwerp Europees Octrooibureau

Nouvel en Dam winnend ontwerp Europees Octrooibureau

Nieuws
Door: Jacqueline Knudsen | 08-07-2013

De nieuwbouw van het European Patent Office (EPO) in Rijswijk is gegund aan het TBI-consortium met het ontwerp van de architectenbureaus Ateliers Jean Nouvel en Dam & Partners Architecten. Het project is niet alleen bijzonder door zijn grootte. In het ontwerp is een dubbelwandige gevel voorzien met een onderlinge afstand van 8 meter.

Het EPO is de grootste internationale instelling in Nederland, met 3.000 werknemers. De nieuwbouw van 80.000 vierkante meter gaat circa 1.750 medewerkers huisvesten. Een consortium van vier TBI-ondernemingen won de internationale competitie: J.P. van Eesteren (bouw), HEVO (tender/projectmanagement), Croon (elektrotechnische installaties) en Wolter & Dros (werktuigbouwkundige installaties).  Het schijfvormig kantoorgebouw komt parallel te liggen aan de A4 en wordt uitgevoerd met een staalconstructie en veel glas, naar een ontwerp van de architectenbureaus Ateliers Jean Nouvel (Parijs) en Dam & Partners Architecten (Amsterdam). Bijzonder aan het ontwerp is de grote waterpartij die het gebouw omringt. Daardoor lijkt de constructie te worden opgetild door de omgeving. Medewerkers en bezoekers lijken door  ‘het water’ de entree van het nieuwe gebouw binnen te wandelen, doordat de entree lager is gesitueerd dan het wateroppervlak.

Integraliteit generator voor innovatie
De integrale samenwerking heeft tot een aantal opmerkelijke innovaties geleid op het gebied van klimaatbeheersing, verlichting, akoestiek en duurzaam energiegebruik.  Deze worden toegepast met de unieke dubbele gevel aan de zuidzijde die op circa 8 meter afstand van de eigenlijke gevel wordt gebouwd. Zo wordt in de gevel een binnentuin gecreëerd die zorgt voor natuurlijke ventilatie. Aan de noordzijde is vooral de reflectie van de watermassa op de gevel zichtbaar. Daglicht dat door het water wordt gereflecteerd, wordt via de gevel opgevangen en gedoseerd doorgelaten. Voor warmte en koeling maakt het kantoor gebruik van warmte- en koudeopslag in de bodem met warmtepompen. De EPC-waarde ligt daarmee op circa 30% onder de normen van het Bouwbesluit.

Krappe bouwplaats
Het gebouw wordt gesitueerd op een kavel naast het bestaande kantoor van het EPO in de Plaspoelpolder. Elshout: Daarom resteert er bijna geen ruimte meer op de bouwplaats en gaat men veel met prefab werken. Momenteel vinden de laatste besprekingen plaats in het kader van de design and construct-overeenkomst. De verwachting is dat de TBI-ondernemingen in 2014 een begin kunnen maken met de bouw van het hoofdkantoor. Het totale project neemt vijf jaar in beslag. Nadat de nieuwbouw in gebruik is genomen, zal de oudbouw worden gesloopt. 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , ,
 1. Tom

  Wat een zure reacties. Wees blij dat er eens goed geïnvesteerd wordt. Dit houdt o.a. veel TBI-ers aan de slag, met Europees geld. Je kan ze ook uitkeringen betalen, levert minder mooie gebouwen op over het algemeen.

  Die oude meuk kan je trouwens ook niet zonder gratis hergebruiken, zeker niet als je 80.000m2 nodig hebt. Die kosten worden schromelijk onderschat. Daarbij kan Nederland wel wat nieuwe, inspirerende bouwwerken gebruiken. En Jean Nouvel.. pure Rock&Roll!

  En dat gemier over geld.. Geld moet rollen wil je uit de crisis komen. Gemiddelde burgers kunnen/willen dat terecht niet, de risico’s zijn nu te groot en de NL-overheid geeft te weinig houvast. Mooi toch dat Europa dat voor ons doet?

  Reageer
 2. steven

  Ja, in mogelijk iets andere bewoordingen, kun je het toch niet oneens zijn met wat Rob Verheggen stelt. De opdrachtgever is natuurlijk een internationale organisatie die elke voeling met markt, crisis, gemeenschap heeft verloren. Naar mijn weten is het patenteren van uitvindingen en het verkrijgen van octrooien,zodanig kostbaar dat vele uitvinders, wetenschappers dat tot hun schade en schande die bescherming achterwege laten. Nu begrijp ik iets meer waarom dat zo duur is.
  Die architecten zijn natuurlijk hartstikke blij dat zij dit plan kunnen laten uitvoeren, dus eventjes geen maatschappelijke moeilijke praat aan hun hoofden. 80.000 m2 is dat niet 10%-15% van de leegstaande kantoren in Den Haag? En de boer, hij ploegde voort……..

  Reageer
 3. Rob Verheggen

  Welke idioot haalt het nu in zijn gekke kop een een dergelijk geldverslindend gebouw neer te willen zetten terwijl er duizenden m2 kanooroppervlakte leeg staat te verkommeren?
  Je bent als archtitekt toch geen knip voor je neus waard wanneer je zonder natte oogjes aan dit soort onzin gaat meewerken!
  Een architekt met ballen laat zien hoe je tegen een fractie van de kosten bestaande kantoorvolumes geschikt kunt maken voor deze bestemming.
  Ik schaam me plaatsvervangend voor deze verkwisting!

  Rob Verheggen

  Reageer

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.