100 jaar Plan Zuid

Evenementen

100 jaar Plan Zuid

Door: Petra Starink | 31-08-2017

In oktober 1917 is het stedenbouwkundig Plan Zuid, ontworpen door architect H.P. Berlage door de Gemeenteraad van Amsterdam  aangenomen. Met lezingen, een tentoonstelling en fietstocht viert Museum Het Schip van 5 t/m 8 oktober 2017 het feit dat Plan Zuid een museum is geworden vol architectuur en kunst.

Fiets de wereld van Berlage binnen

De fietstocht laat zien waarom het door de architect H.P. Berlage ontworpen Plan Zuid  wereldberoemd is. Drukke straten worden afgewisseld met rustige buurten en  zorgvuldig vormgegeven pleinen. Bijna alle Amsterdamse School architecten  hebben er  gebouwd: van Michel de Klerk en Piet Kramer tot  H.Th. Wijdeveld en Margaret Staal-Kropholler. Afgewisseld staan hier enkele  monumenten van het Nieuwe Bouwen, zoals de Openluchtschool van architect Jan  Duiker of de Wolkenkrabber van architect Frits Staal. Maar ook verborgen plekjes waar kunstenaars van de Amsterdamse School beelden hebben neergezet, zoals het Muzenplein, of al de bruggen en openbare gebouwen met beelden van Hildo Krop.

Lezing Plan Zuid

Plan Zuid is ontworpen door architect H. P. Berlage. De invulling van het plan gebeurde niet door Berlage maar door de architecten en kunstenaars van de Amsterdamse School. Zij hebben een wijk vol fantastische vormen gecreëerd. Ton Heijdra geeft een lezing over het ontstaan van het plan en de daarop volgende bouw door woningbouwverenigingen en particulieren. 

Tentoonstelling Wonen in Iconen 

Deze tentoonstelling in het Bezoekerscentrum De Dageraad gaat over architectuur in Plan Zuid van Berlage. De expositie laat in  zwart-wit foto’s  de geschiedenis zien. Het Dageraadcomplex is ontworpen is door de architecten Michel de Klerk en Piet Kramer.  De tentoonstelling is gratis te bezoeken.

Adres

Museum Het Schip,  Oostzaanstraat 45
Bezoekerscentrum De Dageraad, Burgemeester Tellegenstraat 128
Kijk voor informatie en activiteiten op www.hetschip.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.