Architectuur Filmfestival Rotterdam opent met Venice Elsewhere

Evenementen

Architectuur Filmfestival Rotterdam opent met Venice Elsewhere

Door: Petra Starink | 04-10-2021

Van 6 t/m 10 oktober 2021 vindt de dertiende editie van het Architectuur Filmfestival Rotterdam (AFFR) plaats. Met het thema ‘More Than Houses’ focust het festival op de immense opgave voor de woningbouw over de hele wereld. De openingsfilm in het nieuwe Theater Zuidplein is Venice Elsewhere van filmmaker en antropoloog Elia Romanelli. Een poëtische documentaire over de droom van Venetië als de ultieme uitvlucht in een verscheurde en geglobaliseerde wereld. Met wonderschone beelden en aangrijpende verhalen wordt verteld over het verlangen naar Venetië, de stad die langzaam bezwijkt onder de toeristen en het water. Na de openingsfilm speelt het festival zich af in LantarenVenster en in een speciale drive-inbioscoop bij RDM Rotterdam. Het programma is hier te vinden.

Festival over architectuur en stedelijke ontwikkeling

AFFR is een jaarlijks filmfestival in Rotterdam dat films, shorts, animaties en documentaires vertoont over architectuur, stedelijke ontwikkeling en stadscultuur. Daarnaast organiseert het festival debatten, lezingen en meer.

Vier beste films van AFFR

Aan het einde van het festival op 10 oktober presenteert AFFR samen met Architectenweb de beste vier films van het festival op rij. Dit zijn:

Richard Lepastrier: Framing the View: over een nagenoeg onbekende architect met een fantastisch oeuvre en een intrigerend leven. Huizen die opgaan in de natuur, zoals zijn eigen huis net buiten Sydney, met beweegbare daken en wanden zodat ze kunnen “ademen”. Een mooi gemaakt portret van een architect die durft in te gaan tegen de jachtige grillen van de tijd.

The Bubble: In Florida, vlakbij Orlando, vind je The Villages, een gigantisch woonoord voor bejaarden. Spierwitte huizen worden omlijst door kortgeknipte gazons waaraan de bewoners in golfkarretjes voorbijrijden. De lieflijkheid van het park staat echter in schril contrast met de meedogenloze houding ten opzichte van de buurtgemeenschappen. Hoe houdbaar is deze levensstijl? Kun je met je kop in het zand doorgaan voor alleen je eigen geluk? Met The Bubble legt filmmaker Valerie Blankenbyl de vinger op de zere plek.

Charlotte Perriand, pioneer in the art of living: Met radicale ontwerpen voor meubels en architectuur was Charlotte Perriand een van de meest uitgesproken vernieuwende ontwerpers van de 20ᵉ eeuw. Ze werkte lang in de schaduw van Le Corbusier in wiens studio ze samen met Pierre Jeanneret van 1927 tot 1937 baanbrekende projecten ontwierp: De beroemde “chaise longue basculante, de buisstoelen voor de Villa Savoye en de “Refuge Tonneau”, een Tiny House avant la lettre.

Building Bastille! The Tangled and Improbable Story of the Opera Bastille: De Canadese architect Carlos Ott had nauwelijks bouwervaring toen hij in 1982 uit 750 deelnemers werd verkozen tot winnaar van de prijsvraag voor een nieuwe opera in Parijs. Het was een van de grands traveaux van de socialistische president Francois Mitterand. Bij aankomst in Frankrijk belandt de jonge architect in een krankzinnige wereld vol politieke intriges en economische rampen. 

De locaties tijdens het AFFR 2021 zijn:
LantarenVenster, Otto Reuchlinweg 996
Theater Zuidplein, Gooilandsingel 95
Drive-In, Parking C-Scheepsbouwweg 12

Foto: Venice Elsewhere-LantarenVenster

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.