Architectuurfilms op IFFR 2019

Evenementen

Architectuurfilms op IFFR 2019

Door: Petra Starink | 07-01-2019

Het International Film Festival Rotterdam (IFFR) is het grootste filmfestival dat sinds 1972 in Nederland wordt gehouden. Op het festival worden meer dan 500 films getoond op diverse locaties in de stad Rotterdam. Vanaf 23 januari tot en met 3 februari 2019 is Rotterdam de filmstad van Nederland en zijn er boordevol films te zien uit alle delen van de wereld. Hierbij 2 tips voor films over architectuur.

The Proposal van regisseur Jill Magid USA, 2018

Wat gebeurt er met intellectueel eigendom als het wordt geprivatiseerd? Die vraag stelt Jill Magid zich als ze een kunstwerk wil maken over het werk van Luis Barragán, de belangrijkste Mexicaanse architect van de twintigste eeuw. Barragáns enorme archief blijkt in 1995, zeven jaar na zijn dood, te zijn gekocht door de eigenaar van de Zwitserse designfirma Vitra. Die gaf het bij wijze van huwelijksgeschenk aan zijn verloofde Federica Zanco. Sindsdien heeft het de kelder van het Vitra-hoofdkantoor niet verlaten en wordt het angstvallig afgeschermd door de nieuwe eigenaar.

In plaats van verontwaardigd de aanval te kiezen, maakt Magid Zanco het hof met vleiende brieven waarin ze haar gedeelde liefde voor Barragán tentoonspreidt. Een ongebruikelijke driehoeksverhouding ontstaat, waarbij de partners elkaar langzaam naderen. Magids uiteindelijke doel is om de archieven weer openbaar toegankelijk te maken, liefst in Mexico. Om Zanco zover te krijgen, doet ze haar een voorstel dat even macaber als romantisch is.

Last Night I Saw You Smiling. Kavich Neang, Cambodja, Frankrijk 2018

Het Witte Gebouw in Phnom Penh, een iconisch complex waarin 493 gezinnen wonen, wordt gesloopt. In de laatste dagen van het gebouw volgt regisseur Kavich Neang 3 families, waaronder zijn eigen familie, terwijl ze hun spullen inpakken, herinneringen delen en uiteindelijk moeten verhuizen.

Je denkt dat een huis niets anders is dan muren, ramen en een dak. Maar nu we weg moeten, breekt mijn hart.” De vader van filmmaker Kavich Neang is een van de honderden bewoners die het iconische White Building in Phnom Penh moeten verlaten. Het woonblok zag de Rode Khmer komen en gaan, en huisvestte daarna een levendige artistieke gemeenschap. Nu zijn de ooit stralend witte muren grauw en gebutst. De sloop is nabij.

Het volledige filmprogramma gaat op 16 januari online. De kaartverkoop start 18 januari. Meer informatie over het International Film Festival Rotterdam (IFFR) is hier te vinden.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.