Baksteenseminar

Evenementen

Baksteenseminar

Door: Petra Starink | 13-02-2019

Het jaarlijkse baksteenseminar van Hagemeister wordt op 19 en 20 februari gehouden in Nottuln. Thema dit jaar is: stedenbouw met baksteen. Architect Jan-Willem Baijense van de Architekten Cie. vertelt op het seminar over de rol van baksteen in het woningcomplex Vander Park in Moskou, een ontwerp van de Architekten Cie.

Architect Jan-Willem Baijense

Het baksteenseminar heeft op beide dagen hetzelfde lezingenprogramma. Architect Jan-Willem Baijense is een van de sprekers op het seminar. Hij belicht hoe de Architekten Cie. in woningbouwcomplex Vander Park in Moskou de menselijke maat vasthield. Het project is een typisch grootschalig project. Het telt 1000 appartementen. Bij deze omvang moet je een ontwerp als stedenbouwkundig ensemble vormgeven.

Vander Park Moskou van de Architekten Cie.

De Architekten Cie. gaf het compacte Vander Park de menselijke maat door het grootschalige ontwerp te splitsen in kleinere torens die elk voor zich nog eens werden opgeknipt in verschillende volumes, deels gedraaid en deels met verschillende kleuren baksteen aan de gevels. Aan de gevels hebben de torens de Hagemeistersorteringen Liverpool GT+FU, Woerden Alt, Lübeck GT+FU, Kopenhagen BA, Luca en Weimar HS. Het ontwerp van de Architekten Cie. ontving de Urban Award 2018.

Zwak voor baksteen

Jan-Willem Baijense belicht in zijn lezing het veranderde klimaat onder opdrachtgevers in Moskou: “De stadsarchitect Sergei Olegowitsch Kusnezow heeft veel invloed, ook op gebied van stedenbouw en welstand. Er is meer oog voor fijnzinnige stedenbouw ontstaan. Opdrachtgevers hebben hun houding aangepast. En tonen een zwak voor baksteen – uit Nederland en Duitsland – als een adequaat materiaal om juist in grootschalige Moskouse projecten kwaliteit en menselijke maat te realiseren.”

Baksteenseminar

Op het baksteenseminar spreekt ook architect Heinrich Böll uit Essen over de potentie van industrieel erfgoed voor het Roergebied. Dr. Dieter Figge van het Ziegelcentrum Nordwest e. V. belicht in zijn lezing de correcte uitvoering van metselwerk in dubbelschalige constructies. Professor Joachim Schultz-Granberg, van de afdeling Stedenbouw van de MSA (Münster School of Architecture) gaat in op de overkoepelende uitdagingen voor de stedenbouw in de toekomst en de rol die de architectuur daarin heeft.

Meer informatie over het Hagemeister baksteenseminar is hier te vinden.

Fotografie: De Architekten Cie.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.