Batimat wil dialoog met bouw

Evenementen

Batimat wil dialoog met bouw

Door: Redactie ArchitectuurNL | 24-10-2017

Als het om actuele vraagstukken gaat, biedt Mondial du Bâtiment de bouwsector veel antwoorden. De beurs bestaat uit Interclima+Elechb, Idéobain, Batimat. Wie snel de nieuwste ontwikkelingen op het vlak van methodes, technieken en materialen in installaties, sanitair, bouwtechniek en architectuur wil kennen, moet beslist naar Parijs afreizen. Daar vindt van 6 t/m 10 november de Mondial du Bâtiment plaats in beurscomplex Paris Nord Villepinte.

Bouwsector

Om in te spelen op de ingrijpende veranderingen in de bouwsector en de ‘dialoog’ tussen exposanten en bezoekers optimaal te faciliteren, koos Mondial du Bâtiment voor een nieuwe aanpak. Zo zijn de beurzen Interclima+Elechb, Idéobain en Batimat (2.500 exposanten) nu opgebouwd rond zes onderling verbonden activiteitensectoren.
Volgens beursmanager Guillaume Loizeaud is de beurs groter dan ooit. ‘De aankomende editie bevat het grootste aanbod van oplossingen en innovaties voor bouw en renovatie wereldwijd. Alle middelen staan ter beschikking van de professionals om te profiteren van de herstellende markt en zich op de toekomst voor te bereiden.’

Regard sur l’architecture

Batimat is bekend als betrokken waarnemer van trends die er toe doen in de sector. Dat kwam onder meer tot uitdrukking tijdens het ‘Regard sur l’architecture’- programma tijdens de Biënnale Architettura in Venetië van 2016. Uitgangspunt van dit programma was de even eenvoudige als essentiële vraag dat architecten weliswaar visionair zijn, maar niet altijd duidelijk is welk effect hun gebouwen hebben op bewoners en gebruikers. ‘Regard sur l’architecture’ wilde een antwoord geven op de vraag of het uiteindelijke doel van de architect is met zijn gebouw de levensomstandigheden van mensen waarvoor het gemaakt wordt te verbeteren.

Ontwerpen, bouwen en wonen

Regard sur l’architecture is verder een veldonderzoek dat gehouden wordt onder professionals die dagelijks bezig zijn met ontwerpen, bouwen en wonen. Doel is een beter inzicht krijgt in bijzondere recent ontwikkelde gebouwen. De onderzochte gebouwen zijn geselecteerd op basis hun ‘architecturale oplossingen’ voor vraagstukken als noodhuisvesting, sociale woningbouw of collaborative housing.
De bevindingen van ‘Regard sur l’architecture’ zijn opgetekend in een boek dat op woensdag 8 november gepresenteerd wordt tijdens een bijeenkomst georganiseerd door beurspartner L’Architecture d’Aujourd’hui.

Interessant voor architecten

Dat de Batimat ook interessant is voor architecten, blijkt uit een aantal testimonials opgetekend tijdens de vorige editie van de Franse bouwbeurs. Architect Peggy Le Bruchec en Cyril Le Dumay zeggen bijvoorbeeld dat ze er snel en efficiënt kennis kunnen maken met (bouwtechnische) innovaties en contacten leggen met de toeleverende industrie. Wat haar opviel, was dat ze er potentiële zakelijke partners tegen het lijf liep met een open mind en nieuwe zakelijke kansen rook.
Interieurontwerper Alain Baquet reist af naar de lichtstad voor nieuwe producten en materialen. Zijn opdrachtgevers zijn doorgaans goed op de hoogte van nieuwe technologieën en de gesprekken die hij op de beursvloer voert ervaart hij als een rondje sparren met professionals.

Fotobijschriften

1. Ook aanwezig op de Batimat zijn landen zoals die in Afrika met een sterk ontwikkelingspotentieel; aan editie 2015 was er deelname van onder meer Sénégal, Nigéria en Gabon. Ze zijn op de beurs ondergebracht in speciale paviljoens die de zakelijke ontmoetingen moeten bevorderen.
2. ‘Regard sur l’architecture’ is een langlopend veldonderzoek. De resultaten zijn opgetekend in een boek dat op woensdag 8 november 2017 gepresenteerd wordt tijdens een speciale bijeenkomst georganiseerd door beurspartner L’Architecture d’Aujourd’hui.
3. Als het om actuele vraagstukken gaat, biedt Mondial du Bâtiment de bouwsector veel antwoorden. De beurs bestaat uit Interclima+Elechb, Idéobain en Batimat.

Tekst en fotografie Mondial du Bâtiment
Dit artikel is gepubliceerd in ArchitectuurNL nummer 5 van 2017

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.