Dag van de Architectuur Rotterdam 2018

Evenementen

Dag van de Architectuur Rotterdam 2018

Door: Petra Starink | 28-05-2018

In het weekend van 16 en 17 juni wordt in Rotterdam de Dag van de Architectuur gevierd. Drie gebieden staan in de spotlights: het Maritiem District, de Wilhelminapier en het Land van Hoboken. In deze gebieden zijn bijzondere historische gebouwen en hedendaagse architectuur te vinden.

Maritiem District

Aan de centrumoever van de Maas ligt tussen de Erasmus- en de Willemsbrug het Maritiem District. Ooit bestond het gebied uit een reeks van kleine binnenhavens, de oude bankgebouwen en havenkantoren herinneren nog aan die tijd. De komende jaren staan een aantal nieuwe bouwprojecten op de planning, het Maritiem District verandert compleet van uiterlijk met veel woontorens zoals The Red Apple, 100Hoog, Up:town en The Muse.

Wilhelminapier

De Wilhelminapier was 35 jaar geleden een grauw en verlaten havengebied. Nu is het een karakteristiek deel van de Rotterdamse skyline met steeds meer hoogbouw. De Cruise Terminal en Las Palmas verwijzen naar de glorietijd van de Holland Amerika Lijn. De Erasmusbrug, De Rotterdam, Montevideo en Boston & Seattle geven de pier een grootstedelijke uitstraling.

Land van Hoboken 

Het Land van Hoboken was een landgoed dat vanaf de 19e eeuw tot 1924 eigendom was van de redersfamilie Van Hoboken en lag tussen de Nieuwe Binnenweg, de Westersingel, de Westzeedijk en de Coolhaven. De familie Hoboken woonde in de villa waarin nu het Natuurhistorisch Museum is gevestigd. Het gebied is nu het culturele hart van de stad met Het Nieuwe Instituut, Chabot Museum, De Kunsthal, Museum Boijmans Van Beuningen en het in aanbouw zijnde Depot door architectenbureau MVRDV. Het vernieuwde ErasmusMC is ook te bezoeken en staat het hele weekend in de spotlights.

Een kijkje in de keuken van architecten

Naast alle rondleidingen zijn er ook presentaties door architecten over hun eigen projecten. Neem een kijkje in de studio van MVRDV, ga mee wandelen met KCAP door het Maritiem District, of luister naar Van Dongen-Koschuch over hun recente Seattle toren terwijl je over de Rijnhaven uitkijkt.

Informatie over Dag van de Architectuur Rotterdam

Meer informatie over de Dag van de Architectuur Rotterdam is hier te vinden. Voor activiteiten is het gewenst om tijdig te reserveren.

Fotografie: Petra Starink

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.