De architect als ontwikkelaar

Evenementen

De architect als ontwikkelaar

Door: Petra Starink | 12-08-2019

Pakhuis de Zwijger organiseert op 18 september een bijeenkomst over de architect als ontwikkelaar. Steeds meer architecten financieren zelf projecten. Waarom doen ze dit en wat betekent dit voor hun praktijk? Tijdens deze Architecture Now vertellen kleine zelfstandige architecten en partners van grote bureaus waar ze kansen zien en wat het oplevert.

Architect in de rol van ontwikkelaar

De tijd dat een architect alleen een gebouw ontwerpt ligt al lang achter ons. Steeds vaker profileren architecten zich ook als ondernemer en trekken de rol van ontwikkelaar naar zich toe. Sommige architecten ontwikkelden altijd al in (gedeeltelijk) eigen beheer, anderen hebben zich sinds de crisis ontwikkeld als architect-ontwikkelaars die een financieel risico nemen in hun eigen projecten. De groei van CPO-projecten heeft daar ook aan bijgedragen. Zo houden architecten meer grip op kwaliteit, budget en proces.

Sprekers op deze avond

Menno Rubbens van cepezedprojects
Als projectontwikkelaar en mede-eigenaar van cepezedprojects, de ontwikkeltak gelieerd aan architectenbureau cepezed, vertelt Menno Rubbens over de integrale samenwerking tussen de architecten- en de ontwikkeltak. cepezedprojects is mede ontstaan uit de behoefte de gangbare hit-and-run-projectontwikkeling van de afgelopen decennia te doorbreken en streeft naar een meer flexibele en adaptieve gebouwvoorraad. Recent gerealiseerde projecten zijn o.a. de Tijdelijke Rechtbank in Amsterdam en The Green House in Utrecht. 

Edward van Dongen van ERA Contour
 
Als stedelijke vernieuwer houdt ERA Contour zich bezig met plekken waar mensen gelukkig en veilig kunnen leven. Of het nu gaat om nieuwbouw, transformatie, renovatie, onderhoud of beheer. Edward van Dongen deelt hoe ze samenwerken met gemeenten, corporaties, consumenten, beleggers en andere ontwikkelaars voor het beste resultaat.

André van Stigt  van Buro van Stigt
Architect André van Stigt staat bekend als iemand die het ontwerp maakt, en daarnaast doorgaans leiding geeft aan het gehele plan- en bouwproces. Zijn architectenbureau Buro van Stigt blinkt uit in restauratie, renovatie en herbestemming van historische en monumentale panden, bijvoorbeeld De Hallen. Hoe kijkt hij aan tegen de scheidslijn tussen het werk van de architect en de ontwikkelaar?

De architect als ontwikkelaar wordt gehouden op 18 september om 20.00 uur in Pakhuis De Zwijger, IJ zaal, Piet Heinkade 179, Amsterdam. Meer informatie is te vinden op de website

Foto: Leon van Woerkom. Tijdelijke rechtbank Amsterdam

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.