Digitaal houtbouwcongres boordevol kennis

Digitaal houtbouwcongres boordevol kennis

Evenementen
Door: Petra Starink | 23-09-2020

Opdrachtgevers, ontwikkelaars, architecten en bouwers komen op donderdag 1 oktober virtueel samen op de eerste editie van het Nationaal Digitaal Houtbouwcongres. Centraal staat de vraag of grootschalige woningbouw met hout mogelijk en wenselijk is.

De meeste van de sprekers op het congres zullen beide vragen met ‘ja’ of met ‘waarschijnlijk’ beantwoorden. Dat het wenselijk is uit het oogpunt van duurzaamheid en circulariteit om meer met hout te bouwen. Bomen slaan immers CO2 in zich op en het hout houdt die koolstofdioxide vast. Bovendien is hout een herwinbare grondstof. Andere bouwmaterialen putten de aarde uit en stoten bij productie en tijdens de levensduur CO2 uit. Bovendien is houtbouw ‘droge’ bouw: houten bouwdelen worden met schroeven aan elkaar bevestigd. Ze zijn dan ook  betrekkelijk eenvoudig weer te demonteren en te hergebruiken. Hout is dus een circulair bouwmateriaal.

CLT

Wat betreft de mogelijkheid om met hout te bouwen vestigt het voor Nederland relatief nieuwe bouwproduct CLT (Cross Laminated Timber), kruislaaghout, de aandacht op zich. Hier worden de laatste jaren steeds meer gebouwen mee gerealiseerd, van villa’s en scholen tot appartementsgebouwen. De ontwikkelaars van de twee hoogste houten gebouwen die op dit moment in Nederland van dit materiaal gebouwd worden (HAUT en Stories, beide in Amsterdam) zullen een presentatie geven op het congres.

Klimaatakkoord

Ook komen meerdere sprekers uit de corporatiewereld aan het woord. De sociale woningbouw staat voor de opgave om in korte tijd tegen scherpe prijzen woningen te realiseren voor lage- en middenhuren. En tegelijk spannen ze zich in om aan de doelen van het klimaatakkoord te voldoen: in 2050 alle woningen klimaatneutraal en circulair Hoe past houtbouw volgens hen in die duurzaamheidsambitie?

Vragen over houtbouw

Vragen over houtbouw zijn er te over. In houtskeletbouw kan zonder twijfel concurrerend en op grote schaal prefab woningbouw voor de verhuurmarkt worden geproduceerd. Waarom zijn het dan nog altijd maar zo’n 1500 per jaar, en geen duizenden? En CLT wordt per definitie industrieel en prefab vervaardigd, maar kan het materiaal concurreren op de grootschalige woningbouwmarkt met cement en kalkzandsteen zolang er nog geen CO2-heffing op bouwmateriaal is ingevoerd? En hoe zit het met de techniek? Zijn houten gebouwen afdoende brandwerend te maken en voldoen ze dan aan de akoestische regels van de bouwregelgeving?

Informatie over het congres

Deze vraagstukken komen aan bod tijdens het Nationaal Digitaal Houtbouwcongres. Het congres wordt georganiseerd door Het Houtblad (een uitgave van Eisma Bouwmedia) en Snitker/Borst architecten. Het congres is volledig digitaal te volgen en duurt van 13:00 uur tot circa 16:00 uur. Er zijn key-note speakers, interactieve presentaties, studiogesprekken en er zijn digitale mogelijkheden om mede-bezoekers en sponsoren te ontmoeten. Deelname aan het congres, dat zich richt op overheden, ontwikkelaars, corporaties, architecten, constructeurs, adviseurs en bouwbedrijven, kost 25 euro per inschrijving.

Informatie over het programma en inschrijving is hier te vinden.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.