Fietsen langs Amersfoortse architectuur

Evenementen

Fietsen langs Amersfoortse architectuur

Door: Petra Starink | 10-04-2017

Het werk van de Amersfoortse stadsarchitect David Zuiderhoek staat centraal op de fietsexcursie Zuiderhoek 2.0 op 20 mei, georganiseerd door FASadE. Het oeuvre van architect David Zuiderhoek is zo groot dat er een route wordt gereden langs meer en minder bekende, markante en typerende Zuiderhoek-ontwerpen. De route voert naast Amersfoort ook door Leusden.

Randenbroek 

De route gaat via De Kruiskamp en Randenbroek deze wijken bestaan, in tegenstelling tot de Bomenbuurt en Berg-Zuid, uit meerdere kleinere projecten. Daar zitten zeer bijzondere woningen tussen en de enige nog bestaande ‘school op pootjes’.

Park Rozendaal

Om een idee te krijgen van het werk dat Zuiderhoek als particulier architect en stedenbouwkundige heeft gemaakt, gaat de fietstocht door naar Leusden, waar hij vele jaren stedenbouwkundig adviseur was. Eén van de eerste grootschalige woningbouwprojecten, na het ontstaan van de nieuwe gemeente als groeikern, was Park Rozendaal. Het park stond ook wel bekend als Europarkstad. De smalle waaierwoningen spreken nog steeds zeer tot de verbeelding. Vanwege financiële tegenslag is minder dan de helft van dit project gerealiseerd.

Dat leidde er wel toe dat David Zuiderhoek de wijk Alandsbeek mocht ontwerpen. Hier experimenteerde hij met smalle en diepe woningen, nu met garages en bergingen voor de woonbeuk. De zeer lange, hellende dakvlakken heten niet voor niets skidaken. Beide wijken in Leusden vormen dankzij het vele groen vroege voorbeelden van landschappelijke woonvormen.

Architect David Zuiderhoek

David Zuiderhoek (1911-1993) was de eerste naoorlogse stadsarchitect in Amersfoort. Hij leverde tussen 1945 en 1955 een belangrijke bijdrage aan de eerste ring van uitbreidingswijken rond de binnenstad. Samen met stedenbouwkundige Arie Rooimans was hij verantwoordelijk voor de plannen voor onder meer de Bomenbuurt in het Soesterkwartier, en de wijk Randenbroek.

Informatie
Zaterdag 20 mei 2017, van 10.00 tot 13.00 uur.
Organisatie in handen van FASadE, Forum voor Architectuur en Stedenbouw Amersfoort
Start fietstocht: Onze Lieve Vrouwekerkhof
Kosten 7,50, inclusief Zuiderhoekkaart
Aanmelden via [email protected]

Beeld: FASadE

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.