Fietstocht langs nieuwe architectuur Haarlem

Evenementen

Fietstocht langs nieuwe architectuur Haarlem

Door: Petra Starink | 08-11-2016

ABC architectuurcentrum organiseert 18 november een fietstocht langs de tien projecten, die dit jaar voor de Lieven de Key Penning zijn genomineerd.Tijdens de fietstocht zal bij elk project een uitleg worden gegeven door de architect of de opdrachtgever. Volgens de jury zijn dit de tien beste nieuwbouwprojecten die de afgelopen drie jaar in Haarlem zijn gerealiseerd. .

Verscheidenheid in projecten

De Haarlemse stadsprijs voor architectuur, stedenbouw en monumenten kent een driejaarlijkse cyclus. Dit jaar gaat het om beste nieuwbouwprojecten van de afgelopen drie jaar. Uit 59 projecten heeft de zeskoppige jury de tien beste geselecteerd. Soms gaat het om kleine projecten, zoals het brugwachtershuisje bij de Melkbrug en de twee bijzondere villa’s in het Prinsen Bolwerk en aan de Zuid-Schalkwijkerweg. Veel groter zijn vier wooncomplexen aan het Marsmanplein, de Schouwtjeslaan en in het gebied rond de Schipholweg. De nieuwbouw aan het provinciehuis heeft twee gezichten en het Scheepmakerskwartier vlak bij de molen Adriaan geeft de oever van het Spaarne een heel ander aanzien. Het witte woonzorgcentrum de Meerhoeve in Schalkwijk zit ook bij de laatste tien. Volgens de jury ligt de architectonische kwaliteit van de tien genomineerde projecten dicht bij elkaar. Ook de details zullen daardoor bij de jurybeoordeling een rol gaan spelen.

Beste nieuwbouwprojecten

De fietstocht op 18 november biedt de mogelijkheid kennis te maken met de tien beste Haarlemse nieuwbouwprojecten en daarbij ook een deskundige toelichting te krijgen. De tien kandidaten liggen zo verspreid over de stad dat het niet mogelijk is alle tien in één middag langs te fietsen. Bij de fietstocht zullen zeven genomineerde projecten worden bezocht. De andere drie projecten zullen in het ABC worden toegelicht. Na afloop van de fietstocht kunnen de deelnemers in het ABC hun stem uitbrengen op hun favoriete project voor de publieksprijs, die aan de Lieven de Key Penning is verbonden. Op dinsdagavond 22 november maakt de professionele jury de winnaar van de Lieven de Key Penning bekend. Ook wordt de publieksprijs  dan uitgereikt.

Vrijdag 18 november van 13.30 tot ongeveer 16.30 uur
ABC architectuurcentrum, Groot Heiligland 47
Kosten: € 7,50 (ABC-vrienden € 5,-)
Aanmelding: noodzakelijk bij ABC tel. 023-5340584
www.architectuurhaarlem.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.