Flaneren op het Kleinpolderplein Rotterdam

Evenementen

Flaneren op het Kleinpolderplein Rotterdam

Door: Jacqueline Knudsen | 06-04-2016

Op 16 april is het Kleinpolderplein in Rotterdam van zonsopgang tot zonsondergang een ééndagspark. Het verkeersplein was sinds de oplevering in 1972 een symbool van automobiliteit en van de stad als brandstofmotor van de wederopbouweconomie. Maar de functie van het Kleinpolderplein lijkt de laatste tijd sterk te veranderen. De nieuwe A4 leidde tot een ‘verkeersverhuizing’ waardoor er minder files staan in Overschie. Met het maken van de verbinding A13-A16 wordt het Kleinpolderplein wellicht zelfs overbodig in de toekomst. Blijft het een symbool, maar dan van de verbonden stad van de 21e eeuw? Dat vraagt om anders kijken, om een droom.

Kleinpolderpleinpark

Stichting Werkgemeenschap Kleinpolder (SWKP) wil een nieuw perspectief op de fly-overs van het Kleinpolderplein agenderen en ziet potenties voor een invulling die niet alleen voor auto’s is maar voor mensen, natuur en dieren. Er wordt gezocht naar duurzaam hergebruik. Door het inzetten van kunst en cultuur wordt een mogelijke toekomst geschetst van autoloze fly-overs en een afgewaardeerde snelweg tussen Kleinpolderplein en Terbregseplein.
In 2011 werd dit idee geboren naar aanleiding van een vraag van de gemeente aan het Rotterdamse kunstenaarscollectief Observatorium om het gebied onder de fly-overs te verfraaien. In samenwerking met CBK Rotterdam en Annemieke Diekman Landschapsarchitecten werd het Kleinpolderplein weer een waardige toegang tot de stad.

Autoloze zaterdag 16 april

Die droom wordt dit jaar alvast één dag werkelijkheid: op 16 april 2016 kan je flaneren op de flyover! Je kan kijken naar de stad, vanuit een hart dat even is stilgelegd. Telkens in blokken van twee uur kan een grote groep de flyover op. Voor de veiligheid is er een maximum aantal bezoekers per blok. Koop voor een symbolisch bedrag je kaartje en kom rustig uitkijken over de stad, slenteren en dromen. Daarnaast is elk tijdsblok geprogrammeerd met muziek, verhalen en kunst. Deze dag is een initiatief van Observatorium en de Werkgemeenschap Kleinpolder.

Bekijk het programma en koop per tijdsblok je toegangskaarten.

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.