Francine Houben in Radio Kunststof

Evenementen

Francine Houben in Radio Kunststof

Door: Petra Starink | 31-01-2019

Architect Francine Houben was 28 januari te gast bij het radioprogramma Kunststof op NPO1, waarin zij vertelde over de inrichting van de bibliotheek van de nieuwe LocalHal in Tilburg en de prestigieuze New York Public Library. Zij vertelde dat zij op dit moment veel in Nederland werkt en bezig is met de renovatie van de Nederlandse Bank in Amsterdam.

LocHal Tilburg

De voormalige locomotiefwerkplaats is verbouwd tot een modernistisch cultuurgebouw. Het gemeentelijk monument biedt nu onderdak aan de bibliotheek Midden-Brabant, twee kunstinstellingen en werkplekken.

In Kunststof vertelt Francine Houben over de start van het project LocHal: “De vraag is hoe je ervoor zorgt dat het aan de ene kant nog steeds als een bibliotheek voelt, een traditionele bibliotheek die toch nog veel over boeken gaat. Als je nu binnenkomt zie je bijvoorbeeld bewust heel veel boeken. Aan de andere kant is een bibliotheek niet alleen maar consumeren via boeken, maar ook heel erg produceren, het wordt ook veel meer een ‘makerspace’.”

Bibliotheken zijn kathedralen van deze tijd

“Er zitten dus ook ‘laboratoria’ in, zoals we die zijn gaan noemen. Zo is er een Digilab, een Woordlab en een Foodlab. We hebben eigenlijk verschillende kleine huiskamers in die grote huiskamer gemaakt, die een sterke eigen identiteit hebben.”

Door de jaren heen is Francine Houben een specialist geworden op het gebied van bibliotheken: “Ik zie bibliotheken tegenwoordig als de meest belangrijke publieke gebouwen. Ik noem het de kathedralen van deze tijd, omdat het déplek is waar iedereen bij elkaar komt.”

Investeren in ontwikkeling van mensen

“De eerste bibliotheek hebben we voor de Technische Universiteit in Delft gemaakt, meer dan 20 jaar geleden. De grote omslag kwam toen wij de bibliotheek van Birmingham ontwierpen. Ik heb eigenlijk heel veel van de Engelsen geleerd.” “In Engeland en later in Amerika heb ik geleerd wat een bibliotheek betekent in een samenleving. Dat het ook economische betekenis heeft en dat het van belang is dat een stad blijft investeren in de ontwikkeling van zijn mensen.

Mecanoo

Houben is architect-directeur en een van de oprichters van Mecanoo architecten in Delft.  Een kantoor met 120 medewerkers. Zij was de eerste vrouw die een BNA Kubus kreeg voor haar werk. In 2018 zond NPO2 de vierdelige tv-serie Francine Houben, een Hollandse architect met wereldsucces uit.

Programma Kunststof

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR is van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:30 en 20:30 op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.