Geschiedenis proeven in Paviljoen Welgelegen

Geschiedenis proeven in Paviljoen Welgelegen

Evenementen
Door: Petra Starink | 13-05-2019

Altijd al eens Paviljoen Welgelegen in Haarlem van binnen willen bekijken? Op vrijdag 24 mei 2019 is je kans. De provincie Noord Holland organiseert die dag gratis rondleidingen. Als bezoeker kom je op plekken die normaal niet toegankelijk zijn.

Symmetrisch landhuis

Paviljoen Welgelegen is gebouwd in 1785-1789 in neoclassicistische stijl. Het heeft verschillende functies gehad en is sinds 1930 het provinciehuis van Noord-Holland. Het symmetrische landhuis werd, in opdracht van de rijke Amerikaans/Amsterdamse bankier Henry Hope, gebouwd. Henry Hope gebruikte het pand vooral om zijn kunstcollectie tentoon te stellen; het interieur van Landhuis Welgelegen herinnert nog aan deze functie.

Provinciehuis Noord-Holland

Het Paviljoen kwam op 17 juni 1930 in handen van de Provinciale Staten van Noord-Holland. In 1942 werden de historische vertrekken van het huis gesloten voor het publiek en sindsdien doet het dienst als Provinciehuis.

Rondleiding door Paviljoen Welgelegen

Rondleiders nemen bezoekers mee in de geschiedenis van het bijzondere pand. Waarom koos bankier Henry Hope bijvoorbeeld voor deze plek? En waar sliepen koning Lodewijk Napoleon en Wilhelmina van Pruisen? Ze staan ook stil bij de huidige functie van het gebouw.

De rondleidingen duren anderhalf uur en starten om 11.00 uur, 14.00 uur, 16.00 uur en 19.00 uur. Aanmelden vooraf is noodzakelijk via www.noord-holland.nl/rondleidingmei2019.

Adres: Paviljoen Welgelegen: Dreef 3, Haarlem

Paviljoen welgelegen provinciehuis Noord-holland
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.