Herman Hertzberger over de Weesperflat

Evenementen

Herman Hertzberger over de Weesperflat

Door: Petra Starink | 09-04-2019

Architectuurcentrum Amsterdam toont vanaf 23 april t/m 3 mei de documentaire ‘Het Model’ over de Weesperflat en Herman Hertzberger. In 2016 vierde de oudste studentenflat van Amsterdam haar 50 jarig jubileum.

Weesperflat

Het studentenhuis aan de Weesperstraat was het eerste grote werk van architect Herman Hertzberger (1932), in samenwerking met Tj. Hazewinkel en H.A. Dicke. Het ontwerp dateert van 1959, de bouw werd in 1966 voltooid. “Een gebouw moet een atmosfeer uitstralen die niet afschrikt doordat het te mooi is”, zei Hertzberger in 1967 tegen de Volkskrant toen hij de architectuurprijs van de gemeente Amsterdam kreeg voor de Weesperflat. Laagdrempeligheid was het belangrijkste uitgangspunt bij deze flat voor 250 studenten.

Gemeentelijk monument

In 2005 is het gebouw aangewezen als gemeentelijk monument. Ter ere van het 50-jarig jubileum van de Weesperflat heeft Stichting Weesperflat50 het initiatief genomen om een documentaire te maken over de architect en de Weesperflat.

Hoe is het gebouw tot stand gekomen

In de film die 26 minuten duurt vertelt Herman Hertzberger over zijn motieven en idealen en hoe het gebouw tot stand is gekomen. Vervolgens brengt hij voor het eerst in decennia weer een bezoek aan het gebouw en geeft hij zijn mening over de huidige staat van het gebouw.

Collectieve Comeback

In Architectuurcentrum Amsterdam is ook tot 24 juni nog de tentoonstelling Collectieve Comeback te zien over collectief bouwen en wonen in Amsterdam.

Documentaire Het Model
Vanaf 23 april t/m vrijdag 3 mei 2019
Tijden: tussen 13-17.00 uur draait de film in een loop
Locatie: Architectuurcentrum Amsterdam
Prins Hendrikkade 600, Amsterdam
De toegang is gratis

Beeld: Architectuurcentrum Amsterdam

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.