Landschapstriënnale 2021 in Van Gogh Nationaal Park

Landschapstriënnale 2021 in Van Gogh Nationaal Park

Evenementen
Door: Petra Starink | 23-03-2021

De 5de Landschapstriënnale vindt plaats in het Van Gogh Nationaal Park in Brabant en gaat 1 april 2021 van start. Met het thema High Green – Innovating the Landscape’ worden tien concrete, internationaal relevante landschappelijke opgaven die spelen in de regio uitgelicht.

Landschapslaboratoria

Deze opgaven zijn door lokale partijen, in samenwerking met experts, bewoners en andere betrokkenen rondom het landschap omgezet in tien Landschapslaboratoria. Van 1 t/m 30 april verandert het landschap van het Van Gogh Nationaal Park in een groot laboratorium waarin oplossingen verkend worden, opgaven gecombineerd en duurzame landschappen ontworpen.

Curator Marco Vermeulen

“Actuele opgaven zoals klimaatverandering, energietransitie, verstedelijking, nieuwe vormen van landbouw en de toename van het toerisme zullen onze natuur- en cultuurlandschappen rigoureus veranderen. Maar over hoe we die veranderingen in goede banen leiden, over hoe we ondanks de impact van die vraagstukken tot aangename en leefbare landschappen kunnen komen, bestaat nog geen consensus.” aldus Marco Vermeulen, curator van de Landschapstriënnale 2021.

Oogsten van plannen

Op 1 april wordt de Landschaptriënnale op het terrein van toekomstig Brabants Buiten museum Out Herlaer geopend. Daarna wordt er met de voor Brabant zo kenmerkende platte kar door het Van Gogh Nationaal Park gereden om de oogst van de Landschapslaboratoria op te halen.

Gesprekken over landschappelijke opgaven

Tijdens de hele maand vinden op deze platte kar gesprekken plaats over de verschillende landschappelijke opgaven voor Nederland. Op 30 april is de finisch bij het Heerkenshuis in Udenhout. De maand wordt afgesloten met een discussie over de opgehaalde resultaten, en op welke manier deze kunnen worden ingezet voor de ontwikkeling van het landschap in het Van Gogh Nationaal Park en Nederland.

Keynote lezing door Winy Maas

Op donderdag 1 april 2021 wordt het officiële startsein gegeven voor de Landschapstriënnale 2021 dmv een virtuele bijeenkomst. Sprekers zijn onder andere curator Marco Vermeulen, Martha Bakker (WUR) en Jan Baan (Brabants Landschap). De keynote lezing “High Green, Innovating the Landscape” wordt verzorgd door Winy Maas (MVDRV). Het hele programma is hier te vinden.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.