Langs het erfgoed van architect Michel de Klerk

Evenementen

Langs het erfgoed van architect Michel de Klerk

Door: Petra Starink | 11-07-2020

Museum het Schip organiseert een rondleiding langs het erfgoed van architect Michel de Klerk in de Amsterdamse Spaarndammerbuurt. In deze rondleiding is uitgebreid aandacht voor de virtuositeit van De Klerk, grote inspirator van de Amsterdamse School stijl.

Michel de Klerk

Niet alleen Het Schip wordt bezocht maar ook de aangrenzende volkswoningbouwcomplexen van Michel de Klerk, die bekend staan als het paarse en gele blok. Je ziet kunstzinnige ornamenten en leert over De Klerks vormentaal. De gebouwen vertellen veel over de ideeën van de Amsterdamse School en de ontwikkeling van De Klerk als bouwkunstenaar.

Langs het erfgoed van architect Michel de Klerk
Museum Het Schip, Amsterdam

Architect Eduard Cuypers

Michel de Klerk stamt uit een Joodse familie. Hij werd op 24 november 1884 geboren. Als kind kon hij al prachtig tekenen. Architect Eduard Cuypers die deze tekeningen toevallig zag, was hierover zo verrast dat hij Michel op veertienjarige leeftijd een baantje gaf op zijn atelier, ook wel de broedplaats van de Amsterdamse School genoemd. Hier leerde hij het architectenvak en ontmoette hij collega’s die samen in de stijl van de Amsterdamse School gingen ontwerpen.

Bouwblokken in Spaarndammerbuurt

In 1911 startte De Klerk zijn eigen architectenbureau en ontwierp hij zijn beroemde bouwwerken. Het eerste blok in de Spaarndammerbuurt was nog voor twee bevlogen particuliere ontwikkelaars, de andere twee blokken werden gebouwd in opdracht van woningbouwvereniging Eigen Haard. Met hun golvende gevels, verrassende kleuren baksteen, bijzondere metselverbanden en sculpturale vormen waren ze een lust voor het oog. De Klerks motto bij de bouw was: niets is mooi genoeg voor de arbeider die al zolang zonder schoonheid heeft moeten leven. De gebouwen werden arbeiderspaleizen genoemd. Aan het Spaarndammerplantsoen zijn onlangs 2 van de 3 bouwblokken volledig gerestaureerd, waarbij verdwenen details en kleuren weer in oorspronkelijk stijl zijn teruggebracht zijn.

Tentoonstelling Bruno Taut

Meer weten over de rondleidingen? Kijk op de website van Museum Het Schip. Naast de rondleiding kan ook het museum bezocht worden. Nog tot 17 januari 2021 is de tentoonstelling ‘Bruno Taut, de fantasie voorbij’ over de Duitse architect, die groot bewonderaar was van Michel de Klerk.

Lees ook:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.