Logeren in betonarchitectuur

Logeren in betonarchitectuur

Evenementen
Door: Petra Starink | 31-03-2016

Architect Juliaan Lampens bouwde tussen 1972 en 1974 voor Albert van Wassenhove een woning in Sint-Martens-Latem in België. De architect werd beïnvloed door moderne architecten als Le Corbusier en Mies van der Rohe. Lampens concentreerde zich op betonarchitectuur en ontwikkelde een zeer persoonlijke stijl. Vanaf eind april kunnen liefhebbers hun hart ophalen en logeren in Woning van Wassenhove. Geen luxe verblijf, wel een exclusieve ervaring.

Woning van Wassenhove is een ontwerp van architect Juliaan Lampens (1926). Opdrachtgever was Albert Van Wassenhove, leraar met liefde voor moderne kunst en architectuur. Voor hem bouwde Lampens een gebouw van beton, hout en glas, waarin alle woonfuncties in elkaar overlopen, geen kamertjes maar één open ruimte. De massiviteit van de beton wordt doorbroken door de warmte van het hout en wisselend spel van invallend licht. Geometrische basisvormen structureren het interieur: de slaapruimte is een cirkel, de keuken een driehoek, het bureau een vierkant.

Lampens was voornamelijk actief in Oost-Vlaanderen. Terwijl hij in de eerste jaren traditionele ontwerpen tekende, veranderden zijn idealen resoluut na Expo58 in Brussel. Vanaf toen ontwikkelde hij nieuwe architectonische ideeën en kwam hij met het ontwerp van zijn eigen woning resoluut los van de architecturale vormen uit het verleden. Woning Van Wassenhove wordt, samen met de kapel van Kerselare (Oudenaarde, 1966) en Woning Vandenhaute – Kiebooms (Zingem, 1967), beschouwd tot zijn meesterwerken.

Na het overlijden van Albert Van Wassenhove in 2012 werd het huis gelegateerd aan de Gentse Universiteit, die het in bruikleen gaf aan het museum Dhondt-Dhaenens in Deurle. Na een restauratie in 2015 heeft het museum besloten om er een residentieprogramma voor kunstenaars van te maken.

De woning wordt verhuurd voor 2 of 3 dagen. Er zijn fietsen aanwezig zodat er ook een tocht kan worden gemaakt in de omgeving van Latem en de Leiestreek. Boeken kan vanaf 11 april via Airbnb. In de woning overnachten kan van 29 april tot en met 2 oktober 2016.

Beeld: Juliaan Lampens, Woning Van Wassenhove, 1972-1974
Courtesy museum Dhondt-Dhaenens, Deurle, Belgium (photo: Rik Vannevel).

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.