Maand van de Architectuur Den Haag

Evenementen

Maand van de Architectuur Den Haag

Door: Petra Starink | 19-08-2020

Tijdens de maand van de Architectuur Den Haag van 21 augustus t/m 21 september zijn er verschillende wandel en fietstochten uitgezet. De tochten worden ondersteund door audio commentaar en video fragmenten die middels de geplaatste QR code stickers op de routes zijn te scannen.

Publieke zaak

In Maand van de Architectuur worden de verschillende gebruikers van de stad uitgedaagd om met het thema ’Architectuur: een Publieke Zaak’ mee te denken over de stad. Hoe publiek is de stad? En wat kan er beter?

Het ontwerp van een gebouw of publieke ruimte is meer dan alleen maar voldoen aan de gestelde eisen. Het vraagt van een ontwerper ook een reactie op de omgeving; op de impliciete vragen die spelen in de maatschappij zoals de verdeling van de macht, privacy versus toezicht, toegestaan gebruik versus gebruik door de maatschappij en de relatie met het verleden. Deze vragen spelen op allerlei niveaus. De wandel- en fietstochten gaan ook in op wat architectuur meer is dan alleen bouwen.

Langs Haagse gebouwen en speeltuinentour

Van 21-30 augustus kun je langs de leukste gebouwen in de binnenstad lopen. In de ‘Haagse Highlights Speeltuinentour’ kan je met de kinderen verschillende interessante speeltuinen en speelplekken langsfietsen en uitproberen.

Politieke stad

De week van 30 augustus-6 september heeft als sub-thema ‘Stad van Bestuur en Protest’ en wordt er aandacht besteed aan de bijzondere rol van Den Haag als politieke hoofdstad. Van de achterkamertjes tot aan de pleinen en het Malieveld.

Van 6-13 september is ‘De Imaginaire Stad’ het thema en voert mee naar de stad die er kan zijn, geweest is, had kunnen komen of misschien wel komt. Geïnspireerd door de tentoonstelling Nooit gebouwd Den Haag en geluidskunst van Rewire.

Moderne architectuur

In de week van 13-21 september wordt met ‘Post 65’ de bijzondere gebouwen die na 1965 zijn gebouwd nader belicht. Deze gebouwen verdienen volgens een eerste inventarisatie wellicht onze bescherming vanwege de bijzondere plek die zij in de architectuur en samenleving innemen.

Tijdens de Maand van de Architectuur Den Haag wordt er ook aandacht geschonken aan andere initiatieven. Er worden verschillende – al bestaande – rondleidingen en tours gepromoot, zoals rondleidingen langs de gebouwen van de Nieuwe Haagse School, Art Nouveau en de Hofjes van Den Haag.

Meer informatie over de Maand van de Architectuur Den Haag is te vinden op dagvandearchitectuurdenhaag

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.